NASA onthult 10 nieuwe planeten met mogelijkheid voor leven

De Keplertelescoop ontdekte onlangs 219 kandidaat-planeten, waarvan er 10 vloeibaar water en dus leven kunnen hebben.

© NASA/JPL-Caltech

De ruimtetelescoop Kepler heeft 10 nieuwe planeten opgesnord buiten ons zonnestelsel met een mogelijkheid voor leven.

Dat maakte NASA bekend tijdens een persconferentie op het onderzoekscentrum van de organisatie in Silicon Valley begin deze week.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap toonde de indrukwekkende oogst van de Kepler aan het publiek: 219 hemellichamen, die stuk voor stuk een planeet kunnen zijn.

Duizenden planeten ontdekt

10 van de exoplaneten zijn ongeveer even groot als de aarde en draaien in de bewoonbare zone om hun ster. Dat betekent dat er water in vloeibare vorm voor kan komen, en daarmee leven.

Inmiddels heeft de Keplertelescoop maar liefst 4034 mogelijke planeten in kaart gebracht. Hij is dan ook al vier jaar bezig de ruimte af te speuren. 50 van deze hemellichamen zijn mogelijk bewoonbaar.

De nieuwe vondst is de grootste verzameling exoplaneten waar de meeste details over bekend zijn van alle ontdekkingen van de Keplertelescoop, aldus de wetenschappers van NASA.

Kepler meet met grote precisie

In deze video zie je hoe een planeet het licht van zijn ster beïnvloedt.

De planeten zijn ontdekt met de zogenoemde transitmethode, waarbij de Keplertelescoop de lichtcurve van een ster meet.

Als een planeet die om de ster draait tussen de ster en de telescoop langs trekt, wordt het licht een tikje minder fel. Op deze manier kunnen de grootte en de baan van de planeet bepaald worden.

De Keplertelescoop is gebouwd om deze verduistering extreem precies te meten. Hij vangt al een lichtverandering van 20 miljoenste deel op.