RenderArea
exoplaneet, gliese, atmosfeer

Helse planeet geeft ons kijkje in buitenaardse atmosfeer

De extreme Gliese 486 b is een perfecte kandidaat om de atmosfeer op een exoplaneet te observeren.

Op 26 lichtjaar van de aarde is een extreme planeet ontdekt die een doorbraak kan betekenen in de exploratie van planeten buiten ons zonnestelsel.

Gliese 486 b heeft een diameter van 1,3 keer die van de aarde. De exoplaneet is 2,8 keer zo zwaar als onze planeet en racet in slechts 1,47 dagen om zijn ster.

Met 430 °C is het oppervlak van de planeet zelfs naar astronomische maatstaven heet – maar niet te warm om een atmosfeer te hebben. En dat is cruciaal, want onderzoekers verwachten die atmosfeer binnenkort rechtstreeks te kunnen observeren.

Steen van Rosetta van exoplaneten

Een van de ontdekkers, Trifon Trifonov, noemt de planeet de mogelijke ‘Steen van Rosetta van de exoplanetologie’.

Dankzij de Steen van Rosetta konden in de 19e eeuw Egyptische hiërogliefen worden ontcijferd, en de hoop is dat we van Gliese 486 b kunnen leren hoe planeten in andere zonnestelsels hun atmosfeer vasthouden.

Later dit jaar wordt naar verwachting de opvolger van de Hubbletelescoop, de James Webb-telescoop, gelanceerd. Daarmee kan de atmosfeer van planeten als Gliese 486 b hopelijk rechtstreeks worden geobserveerd.

Slingeren en schaduw verraadden planeet

De planeet werd ontdekt doordat zijn zwaartekracht zijn ster licht doet slingeren. De vondst werd bevestigd met de transitmethode, die gebruikmaakt van het feit dat Gliese 486 b het licht van zijn ster enigszins blokkeert als hij tussen die ster en ons in staat.