NASA/JPL-Caltech

Astronomen zijn getuige van geboorte exoplaneet

De geboorte van een planeet op 520 lichtjaar afstand laat zien hoe ons eigen zonnestelsel ontstond.

Voor het eerst zijn astronomen getuige van het ontstaan van een planeet. Onderzoekers van de PSL University in Frankrijk namen met de telescoop VLT foto’s van de ‘geboorte’ ervan bij de ster AB Aurigae op zo’n 520 lichtjaar van de aarde.

Rond de ster hangt een spiraalvormige schijf van stof en gas. Dat zou een aanwijzing zijn dat er babyplaneetjes zijn, die in een baan om de ster door het stof trekken, net als een boot boeggolven maakt op een meer.

Bobbel verraadt planeet

Binnen in de spiraal zagen de onderzoekers een bobbeltje, waar het stof extra dicht is, en daar is volgens hen een planeet aan het ontstaan.

In de spiraal van stof rond de ster AB Aurigae zit in het midden een bobbeltje (witte cirkel). Hier vormt zich een nieuwe planeet.

© A. Boccaletti et al/Astronomy & Astrophysics, ESO

De afstand tussen de bobbel en de jonge ster is zo’n 4,5 miljard kilometer: even ver als van de zon naar Neptunus.

Kennis over ons eigen zonnestelsel

De nieuwe ontdekking kan astronomen meer leren over de manier waarop stof en gas planeten vormen, en vooral hoe bestaande planeten kunnen bijdragen aan het ontstaan van nieuwe. Zo krijgen we ook meer kennis over het ontstaan van de planeten in ons eigen zonnestelsel.

De astronomen willen de babyplaneet nu graag bestuderen met de ELT (Extremely Large Telescope), die ESO in Chili aan het bouwen is.

Als die in 2025 in gebruik is, zullen er meer details aan het licht komen, die niet te zien zijn met de VLT.