5 redenen waarom Proxima b de kolonie bij uitstek is

Water en redelijke temperaturen. De planeet die zich het dichtst bij ons zonnestelsel bevindt, Proxima b, zou wel eens de beste plek kunnen zijn voor de eerste kolonie buiten ons zonnestelsel. Lees hier waarom.

DICHT BIJ DE AARDE

Proxima b staat dicht bij de aarde en vertoont veel gelijkenissen met onze planeet.

© Planetary Habitability Laboratory/University of Puerto Rico at Arecibo

1. De planeet lijkt op de aarde

© M. Kornmesser/ESO

Proxima b is net als de aarde een rotsachtige planeet, maar hij is ongeveer 30% zwaarder en misschien ietsje groter. Astronomen schatten dat de planeet een straal heeft die 80-150% de grootte van de aarde is.

2. Korte reistijd

Proxima b draait rond de ster Proxima Centauri, die maar 4,2 lichtjaar van de aarde verwijderd staat. Al is deze afstand 271.000 keer de afstand van de aarde tot de zon, toch staat de planeet het dichtst bij ons zonnestelsel.

Alleen al daarom is Proxima b een voor de hand liggende bestemming. En door de ontwikkeling van nieuwe en snellere voertuigen, bijvoorbeeld aangedreven door antimaterie, kan de reistijd ernaartoe verkort worden tot slechts zeven jaar.

3. Er is (misschien) water op de planeet

© M. Kornmesser/ESO

Proxima b bevindt zich in de zogeheten bewoonbare zone, slechts 7,3 miljoen kilometer van zijn ster Proxima Centauri. Dat is vrij dichtbij, maar niet zó dichtbij dat je erdoor verbrandt, want Proxima Centauri is een rode dwergster die kleiner en minder warm is dan de zon.

Door de afstand naar Proxima Centauri heeft Proxima b waarschijnlijk een gebonden rotatie rond deze ster, en staat hij er altijd met dezelfde kant naartoe. Aan de dagzijde van Proxima b is het in dat geval meer dan 100 °C , terwijl er aan de nachtkant sprake is van permafrost. Mocht dit zo zijn, dan is er alleen water op de grens van de dag- en de nachtkant.

Maar het kan ook zijn dat de planeet roteert. Als dat het geval is, dan zal de temperatuur lijken op die van de aarde en zal er overal op het hemellichaam water te vinden zijn.

4. De atmosfeer beschermt de planeet (misschien)

De dwergster Proxima Centauri zendt een grote hoeveelheid straling uit en daardoor krijgt Proxima b 400 keer zoveel röntgenstraling als de aarde. Maar een dik wolkendek en een atmosfeer kunnen de planeet tegen schadelijke deeltjes beschermen.

Als de planeet snel roteert, kan deze bovendien omringd zijn door een krachtig magneetveld dat de straling afbuigt.

5. Astronomen kunnen de planeet onderzoeken

© ESO

De komende jaren zullen telescopen op het land en in de ruimte, zoals de Extremely Large Telescope die in Chili wordt geïnstalleerd, de dikte van de atmosfeer onderzoeken, de kracht van het magneetveld en de gesteldheid van het oppervlak. Daardoor zal daar meer over bekend zijn voordat de eerste bemande missie naar de planeet vertrekt.