Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Proxima b staat dicht bij de aarde en vertoont veel gelijkenissen met onze planeet.

© Planetary Habitability Laboratory/University of Puerto Rico at Arecibo
Heelal - Exoplaneten

5 redenen waarom Proxima b de kolonie bij uitstek is

Water en redelijke temperaturen. De planeet die zich het dichtst bij ons zonnestelsel bevindt, Proxima b, zou wel eens de beste plek kunnen zijn voor de eerste kolonie buiten ons zonnestelsel. Lees hier waarom.

1. De planeet lijkt op de aarde

© M. Kornmesser/ESO

Proxima b is net als de aarde een rotsachtige planeet, maar hij is ongeveer 30% zwaarder en misschien ietsje groter. Astronomen schatten dat de planeet een straal heeft die 80-150% de grootte van de aarde is.

2. Korte reistijd

Proxima b draait rond de ster Proxima Centauri, die maar 4,2 lichtjaar van de aarde verwijderd staat. Al is deze afstand 271.000 keer de afstand van de aarde tot de zon, toch staat de planeet het dichtst bij ons zonnestelsel.

Alleen al daarom is Proxima b een voor de hand liggende bestemming. En door de ontwikkeling van nieuwe en snellere voertuigen, bijvoorbeeld aangedreven door antimaterie, kan de reistijd ernaartoe verkort worden tot slechts zeven jaar.

3. Er is (misschien) water op de planeet

© M. Kornmesser/ESO

Proxima b bevindt zich in de zogeheten bewoonbare zone, slechts 7,3 miljoen kilometer van zijn ster Proxima Centauri. Dat is vrij dichtbij, maar niet zó dichtbij dat je erdoor verbrandt, want Proxima Centauri is een rode dwergster die kleiner en minder warm is dan de zon.

Door de afstand naar Proxima Centauri heeft Proxima b waarschijnlijk een gebonden rotatie rond deze ster, en staat hij er altijd met dezelfde kant naartoe. Aan de dagzijde van Proxima b is het in dat geval meer dan 100 °C , terwijl er aan de nachtkant sprake is van permafrost. Mocht dit zo zijn, dan is er alleen water op de grens van de dag- en de nachtkant.

Maar het kan ook zijn dat de planeet roteert. Als dat het geval is, dan zal de temperatuur lijken op die van de aarde en zal er overal op het hemellichaam water te vinden zijn.

4. De atmosfeer beschermt de planeet (misschien)

De dwergster Proxima Centauri zendt een grote hoeveelheid straling uit en daardoor krijgt Proxima b 400 keer zoveel röntgenstraling als de aarde. Maar een dik wolkendek en een atmosfeer kunnen de planeet tegen schadelijke deeltjes beschermen.

Als de planeet snel roteert, kan deze bovendien omringd zijn door een krachtig magneetveld dat de straling afbuigt.

5. Astronomen kunnen de planeet onderzoeken

© ESO

De komende jaren zullen telescopen op het land en in de ruimte, zoals de Extremely Large Telescope die in Chili wordt geïnstalleerd, de dikte van de atmosfeer onderzoeken, de kracht van het magneetveld en de gesteldheid van het oppervlak. Daardoor zal daar meer over bekend zijn voordat de eerste bemande missie naar de planeet vertrekt.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg