Op circa 63 lichtjaar hiervandaan draait deze blauwe planeet om een oranje dwerg. Maar in tegenstelling tot de aarde, die blauw is door de manier waarop het water het licht breekt, is de oorzaak dat HD189733 b blauw is een stuk vijandiger.
De kleur wordt veroorzaakt door het hoge gehalte magnesiumsilicaat in de atmosfeer. Deze stof zit bijvoorbeeld in talkpoeder. Tel daarbij op dat er op het oppervlak een storm woedt met windstoten tot 9700 km/h en een gemiddelde temperatuur van 800 °C heerst, en je krijgt een planeet waar gloeiend heet zand over het oppervlak raast en alles op zijn pad verstikt.
Beta Pictoris b – Kometen brengen gifgas
Deze zogenoemde super-Jupiter heeft een massa die zeven keer zo groot is als die van Jupiter, en zijn straal is 65 procent groter dan die van de grootste planeet van ons zonnestelsel. De enorme planeet heeft door zijn zwaartekracht een grote kometenzwerm opgeslokt, die hem in 200 miljoen miljard ton koolstofmonoxide gehuld heeft, een voor mensen zeer giftige stof.
De ster waar de planeet omheen draait, splitst met zijn ultraviolette straling echter al deze koolmonoxideatomen binnen 100 jaar, maar de koolmonoxidewolk is redelijk stabiel. Daarom denken astronomen dat de planeet telkens nieuwe kometen aantrekt. Circa een keer in de vijf minuten slokt de planeet een grote komeet op. Zo blijft de gaswolk op peil.
PSR B1257+12 b, c og d – Een kosmisch kerkhof
Deze drie exoplaneten bevinden zich in hetzelfde stelsel en draaien om dezelfde ster. Het zijn enkele van de eerste exoplaneten die werden ontdekt – en tevens enkele van de raarste. Hun zonnestelsel doet vooral aan een kerkhof denken.
Het stelsel draaide ooit als een zonnetje, maar de ster is op een bepaald moment ontploft tot een supernova en heeft alles op zijn pad gedood. De ster is nu een pulsar, een zeer kleine ster met een grote massa die binnen 6,22 milliseconden om zijn eigen as draait.
Vanwege deze razendsnelle rotatie zendt de ster een krachtige straling uit, die ervoor zorgt dat er nooit leven op de planeten zal zijn, niet nu en ook niet in de toekomst.
HD 209458 b – Kokende atmosfeer
Deze exoplaneet heeft een paar eigenschappen met de aarde gemeen: zijn atmosfeer bevat water, methaan en kooldioxide. Deze gassen zijn belangrijke bestanddelen van leven. De planeet is echter allesbehalve bewoonbaar.
De gasreus staat zo dicht op zijn ster dat het aan het oppervlak zo’n 1000 °C is. Daardoor raakt de atmosfeer aan de kook en trekt de planeet een 200.000 kilometer lange staart van verdampt gas achter zich aan.
OGLE-2005-BLG-390Lb – Geen jas is dik genoeg
NASA-wetenschappers noemen deze planeet ook wel Hoth, naar de ijsplaneet uit Star Wars. En niet zonder reden: het is de koudste exoplaneet die tot nu toe is ontdekt.
OGLE-2005-BLG-390Lb draait om een rode dwerg, maar staat op grote afstand van zijn ster. Dat levert een oppervlaktetemperatuur op van -220 °C – slechts 50 °C boven het absolute nulpunt. Ook al trek je de dikste winterjas aan die je kunt vinden, je vriest er binnen de kortste keren dood.
Bron: NASA