Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Exoplaneten
© NASA/Montage
Heelal - Exoplaneten

5 dodelijke exoplaneten

Op verreweg de meeste exoplaneten zou een mens geen drie seconden overleven – door kou, hitte of hevige zandstormen. Een overzicht van vijf van de meest vijandige.

Net als de aarde draaien ze om een ster, maar daar houden de overeenkomsten wel zo’n beetje op.

Astronomen vinden steeds meer planeten die om andere sterren dan de zon draaien, zogeheten exoplaneten. Sommige lijken op de aarde, maar verreweg de meeste zijn totaal ongeschikt voor de mens.

Hieronder geven we een overzicht van vijf van de ergste plekken om een mens te zijn.

HD189733 b – Heet zand verstikt alles

HD189733 b
© NASA

Op circa 63 lichtjaar hiervandaan draait deze blauwe planeet om een oranje dwerg. Maar in tegenstelling tot de aarde, die blauw is door de manier waarop het water het licht breekt, is de oorzaak dat HD189733 b blauw is een stuk vijandiger.

De kleur wordt veroorzaakt door het hoge gehalte magnesiumsilicaat in de atmosfeer. Deze stof zit bijvoorbeeld in talkpoeder. Tel daarbij op dat er op het oppervlak een storm woedt met windstoten tot 9700 km/h en een gemiddelde temperatuur van 800 °C heerst, en je krijgt een planeet waar gloeiend heet zand over het oppervlak raast en alles op zijn pad verstikt.

Beta Pictoris b – Kometen brengen gifgas

Beta Pictoris b
© NASA

Deze zogenoemde super-Jupiter heeft een massa die zeven keer zo groot is als die van Jupiter, en zijn straal is 65 procent groter dan die van de grootste planeet van ons zonnestelsel. De enorme planeet heeft door zijn zwaartekracht een grote kometenzwerm opgeslokt, die hem in 200 miljoen miljard ton koolstofmonoxide gehuld heeft, een voor mensen zeer giftige stof.

De ster waar de planeet omheen draait, splitst met zijn ultraviolette straling echter al deze koolmonoxideatomen binnen 100 jaar, maar de koolmonoxidewolk is redelijk stabiel. Daarom denken astronomen dat de planeet telkens nieuwe kometen aantrekt. Circa een keer in de vijf minuten slokt de planeet een grote komeet op. Zo blijft de gaswolk op peil.

PSR B1257+12 b, c og d – Een kosmisch kerkhof

PSR B1257+12 b, c en d
© NASA

Deze drie exoplaneten bevinden zich in hetzelfde stelsel en draaien om dezelfde ster. Het zijn enkele van de eerste exoplaneten die werden ontdekt – en tevens enkele van de raarste. Hun zonnestelsel doet vooral aan een kerkhof denken.

Het stelsel draaide ooit als een zonnetje, maar de ster is op een bepaald moment ontploft tot een supernova en heeft alles op zijn pad gedood. De ster is nu een pulsar, een zeer kleine ster met een grote massa die binnen 6,22 milliseconden om zijn eigen as draait.

Vanwege deze razendsnelle rotatie zendt de ster een krachtige straling uit, die ervoor zorgt dat er nooit leven op de planeten zal zijn, niet nu en ook niet in de toekomst.

HD 209458 b – Kokende atmosfeer

HD 209458 b
© NASA

Deze exoplaneet heeft een paar eigenschappen met de aarde gemeen: zijn atmosfeer bevat water, methaan en kooldioxide. Deze gassen zijn belangrijke bestanddelen van leven. De planeet is echter allesbehalve bewoonbaar.

De gasreus staat zo dicht op zijn ster dat het aan het oppervlak zo’n 1000 °C is. Daardoor raakt de atmosfeer aan de kook en trekt de planeet een 200.000 kilometer lange staart van verdampt gas achter zich aan.

OGLE-2005-BLG-390Lb – Geen jas is dik genoeg

OGLE-2005-BLG-390Lb
© NASA

NASA-wetenschappers noemen deze planeet ook wel Hoth, naar de ijsplaneet uit Star Wars. En niet zonder reden: het is de koudste exoplaneet die tot nu toe is ontdekt.

OGLE-2005-BLG-390Lb draait om een rode dwerg, maar staat op grote afstand van zijn ster. Dat levert een oppervlaktetemperatuur op van -220 °C – slechts 50 °C boven het absolute nulpunt. Ook al trek je de dikste winterjas aan die je kunt vinden, je vriest er binnen de kortste keren dood.

Bron: NASA

Lees ook:

Exoplaneten

Doorbraak: Exoplaneet gevangen door camera

0 minuten
Onmogelijk zonnestelsel
Exoplaneten

‘Onmogelijke’ exoplaneet zou niet moeten mogen bestaan

1 minuut
Astronaut kigger ud i det univers, vi aldrig kommer til at bo i.
Exoplaneten

Winnaar Nobelprijs voor Natuurkunde: We gaan nooit op exoplaneten wonen

4 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg