ESA-astronaut over de grootste vraag van het ruimteonderzoek: ‘Ik geloof absoluut dat er ander leven is in het heelal’

Al over een paar dagen gaat astronaut Andreas Mogensen de ruimte in: de missie van SpaceX brengt hem naar het internationale ruimtestation ISS. Voor het zover is, stelde Wetenschap in Beeld hem de zeer actuele vraag over ufo’s en leven in het heelal.

Hoewel Andreas Mogensen niet verwacht ufo’s of buitenaardse wezens tegen te komen tijdens zijn aanstaande missie naar het internationale ruimtestation ISS, is hij ervan overtuigd dat er bepaalde vormen van leven bestaan tussen de miljarden sterren en planeten in het heelal.

© Claus Lunau

In 1947 viel een glimmend metalen object uit de lucht bij het plaatsje Roswell in New Mexico.

Het Amerikaanse leger liet weten dat het een weerballon was, maar het incident was het begin van talloze waarnemingen van ufo’s.

Vandaag de dag sluiten wetenschappers de mogelijkheid van buitenaards leven niet uit, maar de meerderheid gelooft dat er meer voor de hand liggende verklaringen zijn.

Onlangs zaten ufofanaten over de hele wereld op het puntje van hun stoel.

Drie voormalige hoge officieren van de Amerikaanse marine beweerden onder ede dat de Amerikaanse regering veel meer weet over ufo’s dan het publiek te horen krijgt.

Terwijl talloze waarnemingen van mysterieuze vliegende objecten door de jaren heen zijn verklaard door natuurlijke verschijnselen, blijft wat de Amerikaanse marine naar verluidt heeft gezien een raadsel.

De Deense astronaut Andreas Mogensen, die vrijdagochtend wordt gelanceerd voor een ruimtemissie van zes maanden, heeft nog nooit ufo’s of buitenaardse wezens gezien.

Maar als kosmisch ontdekkingsreiziger en professioneel astronaut is hij gefascineerd door de mogelijkheid van leven in het heelal.

Wij spraken met Andreas Mogensen over ufo’s, buitenaardse wezens in het aardse luchtruim en de kansen op leven in het heelal.

De eeuwige vraag

Hoewel Andreas Mogensen gelooft dat veel waarnemingen kunnen worden verklaard door licht dat wordt uitgezonden door satellieten en meteoren die het licht van de zon weerkaatsen naar de aarde, hoopt hij dat er ergens leven is.

Er wordt momenteel veel over ufo’s gesproken. Hoe benadert u deze kwestie als astronaut?

‘Ik zou dolgraag een buitenaards wezen willen ontmoeten. Het zou de grootste menselijke ontdekking aller tijden zijn. Een van de redenen dat we naar Mars willen is omdat we willen begrijpen of er elders leven kan ontstaan. En Mars is een voor de hand liggende plek, omdat we denken dat er ooit vloeibaar water op Mars was. Dus de kwestie van leven is een van de grootste vragen waar we aan werken in het ruimteonderzoek.’

© Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

Andreas Mogensen

  • Geboren op 2 november 1976 in Kopenhagen. Woont sinds 2016 in Houston, Texas met zijn vrouw en hun drie kinderen.
  • Studeerde ruimtevaarttechniek aan het Imperial College London en haalde een PhD in ruimtevaart aan de University of Texas in Austin.
  • Werd in 2009 uit 8400 kandidaten geselecteerd als een van vijf astronauten voor het Europese astronautenkorps.
  • Is verbonden aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA als vertegenwoordiger van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
  • Werd op 2 september 2015 de eerste Deen in de ruimte tijdens een tiendaagse missie naar het internationale ruimtestation ISS.
  • Op 25 augustus 2023 vertrekt hij opnieuw naar het ISS, dit keer voor zes maanden.

Hoeveel buitenaardse beschavingen er theoretisch zouden kunnen bestaan, is zeer de vraag. De schattingen lopen uiteen van nul tot honderdduizenden.

Sommige wetenschappers achten het zeer waarschijnlijk dat we nooit iets van buitenaardse wezens zullen horen, simpelweg omdat ze niet bestaan. Ze wijzen ufowaarnemingen van de hand en schrijven ze toe aan optische illusies.

‘Ik zou diep geschokt zijn als er geen leven is op een van de miljarden andere planeten.’ Andreas Mogensen, PhD in de ruimtevaarttechnologie en astronaut bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA

Toen SpaceX, het ruimtevaartbedrijf dat de aanstaande lancering van Andreas Mogensen verzorgt, in 2019 1600 Starlink satellieten in een baan om de aarde bracht, kwamen er honderden valse ufowaarnemingen binnen.

Andere wetenschappers stellen dat de kans dat ufo’s en buitenaardse wezens bestaan aanzienlijk is, simpelweg omdat het heelal zo enorm groot is dat we de mogelijkheden en beperkingen ervan niet kunnen doorgronden.

Andreas Mogensen deelt deze overtuiging.

Melkweg
© NASA/JPL-Caltech/R. Hurt

Oase van het leven is ver van ons vandaan

Hoewel de Deense ESA-astronaut niet gelooft dat de VS bewijzen van ufo’s en buitenaardse wezens voor de buitenwereld verborgen houden, is hij ervan overtuigd dat onze planeet niet de enige is die leven huisvest.

***Gelooft u dat ufo’s en buitenaardse wezens bestaan?

‘Ik denk niet dat we bezocht zijn door buitenaardse wezens, maar ik denk wel dat er leven is in het heelal. De kans op leven elders in het heelal is groot, simpelweg omdat het heelal zo groot is. Ik zou diep geschokt zijn als er geen leven is op een van de miljarden andere planeten. Dat betekent natuurlijk niet dat het intelligent leven is, maar ik zou buitengewoon verbaasd zijn als er elders in de kosmos geen micro-organismen, planten en dieren zouden zijn.’

Exoplaneten vergroten de kans op intelligent leven

Volgens de meeste wetenschappers betekent de grootte van het heelal en het oneindige aantal planeten en sterren dat de kans op intelligent leven buiten de aarde relatief groot is.

De zoektocht naar zogeheten exoplaneten, planeten die rond andere sterren dan de zon draaien, is de afgelopen tien jaar opgevoerd.

Sommige exoplaneten worden als bewoonbaar beschouwd omdat ze ongeveer dezelfde massa hebben als de aarde en de juiste afstand tot hun ster, waardoor er vloeibaar water kan bestaan.

De dichtstbijzijnde exoplaneet bevindt zich op nog geen 20 lichtjaar afstand in onze kosmische ‘achtertuin’, waardoor wetenschappers ervan overtuigd zijn geraakt dat er op veel plaatsen in het heelal leven kan gedijen.

© Shutterstock

3 planeten zijn bijzonder interessant

‘Waarom zou de aarde uniek moeten zijn?’

Waarom hebben we dan nog geen contact gelegd, terwijl de kans op leven in het heelal aanzienlijk lijkt?

Deze tegenstelling staat bekend als de paradox van Fermi, die de tegenstrijdigheid beschrijft bij het gebrek aan bewijs voor intelligent buitenaards leven, hoewel het zeer waarschijnlijk is dat het bestaat, gezien wat we weten over het heelal.

Er zijn twee waarschijnlijke verklaringen voor de paradox van Fermi.

Andere beschavingen nemen wellicht geen contact met ons op uit angst hun positie prijs te geven, of omdat ze geavanceerdere technologie dan radiogolven hebben ontwikkeld en wij hun signalen niet kunnen oppikken.

Of misschien is het leven op aarde uniek. Andreas Mogensen denkt echter van niet.

‘Er zijn niet alleen miljarden sterren in ons eigen sterrenstelsel, er zijn ook miljarden planeten buiten de Melkweg. Als er zoveel planeten zijn, waarom zou de aarde dan de enige plek zijn waar leven is ontstaan?’