In de Virgocluster vind je Markarians Ketting, een groep sterrenstelsels. 

© NASA/ESA/ESO/NAOJ/G. Paglioli

Duizenden sterrenstelsels krioelen aan de hemel

Als je met de juiste apparatuur naar buiten gaat, openbaren zich meer dan 2000 spectaculaire sterrenstelsels aan de nachtelijke hemel.

12 april 2018 door de redactie

In april staat het sterrenbeeld Maagd hoog aan de hemel, en dat biedt je de mogelijkheid om een eindeloze reeks sterrenstelsels te bewonderen aan de nachtelijke hemel. 

In het sterrenbeeld Maagd schuilt de Virgocluster: een sterrenhoop van tegen de 2000 stelsels, en onder de juiste omstandigheden kun je ze met een kleine telescoop bekijken.  

Op het eerste gezicht lijken de stelsels op zwakke sterren, maar als je door een telescoop kijkt, zie de dat ze rond, elliptisch of grillig van vorm zijn.

Het schijnsel is zwak omdat je naar het totale licht kijkt van miljarden verre sterren in andere stelsels dan de fel oplichtende Melkweg die je normaal ziet.

Van 14 april tot het eind van de maand heb je de grootste kans om de sterrenstelsels waar te nemen. Rond 23.00 uur is de zon onder en de schemering ten einde, terwijl de maan de boel nog niet verstoort met zijn felle schijnsel. 

Zo doe je dat

Gebruik een sterrenapp om de sterrenhoop te lokaliseren. Zoek naar het stelsel Messier 86 (M86), bijvoorbeeld in Star Walk 2. Dit stelsel staat in de Virgocluster.

Met een kleine telescoop zie je een groot deel van de felste sterrenstelsels. Met een krachtigere telescoop kun je ook de zwakkere waarnemen.

Zet een camera met een 200mm-telelens op je telescoop. Maak gebruik van de motorbesturing en fotografeer de stelsels met een sluitertijd van 10 tot 30 seconden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: