De grootste ruimteontdekkingen van het jaar

NASA start 21 miljard kilometer ver weg een motor op en vindt planeten met een goede kans op leven - 2017 was een jaar van wetenschappelijke doorbraken. Dit zijn 7 van de belangrijkste.

© NASA

1. WARME BRONNEN GEVEN HOOP OP LEVEN OP IJSMAAN

Waterstof schiet dwars door de ijslaag omhoog uit warme bronnen op Enceladus, de maan van Saturnus. De waterstofdampen geven aanleiding tot hoop op leven in de zee onder het ijs.

2. MARATHONSONDE START MOTOR OP NA 34 JAAR

De Voyager 1 heeft het zonnestelsel allang verlaten – hij bevindt zich op maar liefst 21 miljard kilometer afstand. Toch is NASA erin geslaagd de raketten van de Voyager op te starten. Ze waren al 37 jaar niet gebruikt.

3. VREEMDE RUIMTESTEEN DOET HET ZONNESTELSEL AAN

© NASA

Een supersnelle planetoïde, A/2017 U1, is op doorreis in het zonnestelsel. Het is de eerste keer dat wetenschappers een ruimtesteen identificeren die op bezoek is van een andere ster.

4. ZWART GAT SLOKT STER OP

In een ver stelsel heeft een zwart gat er tien jaar over gedaan om een ster op te slokken. Dat is tien keer zo lang als eerder waargenomen.

5. GIGANTISCHE LAVATUNNEL KAN MAANBASIS HUISVESTEN

Een Japans wetenschapsteam heeft een onderaardse grot ontdekt die perfect is om er een maanbasis aan te leggen. Zo’n basis zal beschermd zijn tegen de vijandige omstandigheden op het maanoppervlak.

6. WETENSCHAPPERS OBSERVEREN ZWAARTEKRACHTGOLVEN

De Nobelprijs voor de Natuurkunde ging dit jaar naar drie Amerikaanse wetenschappers die Einsteins theorie over gravitatiegolven bewezen.

7. ZEVEN NIEUWE PLANETEN VOLDOEN AAN VOORWAARDEN VOOR LEVEN

© NASA

NASA ontdekte zeven exoplaneten die allemaal binnen de bewoonbare zone liggen van hun ster TRAPPIST-1.