Bedrijf wil jouw as in de ruimte uitstrooien

30 kilometer boven het aardoppervlak voert een Brits bedrijf uitvaarten uit. Het spreekt zelf van ruimte-uitvaarten, al ligt de grens van de ruimte veel hoger volgens deskundigen.

© Ascension

‘Ons lichaam bestaat uit sterrenstof, en iedereen die wel eens naar boven heeft gekeken en onder de indruk was van het oneindige heelal, verdient het om terug te keren naar de hemel.’

Het bedrijf Ascension schuwt grote woorden niet. Deze Britse onderneming biedt nu aan om jouw stoffelijke resten in de ruimte uit te strooien.

As valt als sneeuw

Het bedrijf heeft jaren gewerkt aan speciale heliumballonnen die de as van overledenen naar grote hoogte vervoeren – hoger dan de overgrote meerderheid van de bevolking ooit is geweest.

De ballonnen zijn voorzien van een camera, waardoor de nabestaanden kunnen zien hoe de as op 30 kilometer hoogte een patroon vormt voordat hij als regendruppels of sneeuwkristallen neerdaalt.

Volgens het bedrijf bevindt de as zich in de ruimte zodra hij de zogenoemde Armstronglimiet op 19 kilometer hoogte is gepasseerd.

Daar is de druk zo laag dat een mens alleen in een drukpak kan overleven.

Grens van de ruimte ligt hoger

Maar volgens deskundigen ligt de grens van de ruimte veel hoger.

De organisatie FAI, die standaarden voor de lucht- en ruimtevaart vastlegt, stelt de grens van de ruimte vast op de zogeheten Kármánlijn op 100 kilometer hoogte.

Daar is de dampkring zo ijl dat er van aerodynamica geen sprake meer is. De wetten van de luchtvaart maken hier plaats voor die van de ruimtevaart.

De dampkring van de aarde bestaat uit vijf delen: de troposfeer, de stratosfeer, de mesosfeer, de thermosfeer en de exosfeer.

Alleen astronauten die op de maan zijn geweest, zijn de thermosfeer, waar het internationale ruimtestation ISS zich bevindt, ontstegen.

Een ruimte-uitvaart van Ascension brengt je as naar de stratosfeer.