Shutterstock
De maan

Astronomen ontdekken verborgen lagen onder maanoppervlak

Met behulp van de Chinese rover Yutu 2 deden wetenschappers een ontdekking op 90 meter onder het oppervlak van onze trouwe metgezel.

Het pokdalige oppervlak van de maan is bedekt met kilometers brede, donkere kraters, die getuigen van hevige meteorietinslagen miljoenen jaren geleden.

Maar mogelijk heeft niet alleen het oppervlak van onze trouwe metgezel het zwaar te verduren gehad.

Dit blijkt uit een studie waarin Amerikaanse, Britse en Chinese astronomen gegevens bekeken van de Chinese Chang’e 4-missie, die op een vroege ochtend in januari 2019 op de stoffige achterkant van de maan landde. Dat meldt ScienceAlert.

De lander had de door zonne-energie aangedreven rover Yutu 2 aan boord, die sindsdien de 186 kilometer brede Von Kármán-krater op het zuidelijk halfrond van de maan verkent.

De rover bevat een instrument dat radiogolven uitzendt naar de bodem van de maan en detecteert hoe die teruggekaatst worden.

Zo helpt het instrument astronomen bij het maken van een dwarsdoorsnede van de bodem en het in kaart brengen van contrasten tussen verschillende materialen.

Lagen op 90 meter diepte

Astronomen bekeken al verschillende keren gegevens van de Yutu-2, maar deze keer zouden ze toegang hebben gehad tot meer en diepere metingen van de bovenste 300 meter onder het maanoppervlak.

In de eerste 40 meter was niets ongewoons te zien, behalve een oude krater die bedekt was met aarde en stof.

Maar vanaf zo’n 90 meter tot 300 meter onder het oppervlak ontdekten ze een aantal onbekende lagen, die ‘waarschijnlijk wijzen op een reeks basaltuitbarstingen die miljarden jaren geleden plaatsvonden,’ zoals de onderzoekers schrijven in Journal of Geophysical Research: Planets.

De analyses brachten in totaal vijf lagen aan het licht, in dikte variërend van 20 meter tot meer dan 70 meter. En ten minste drie ervan zouden bestaan uit het vulkanische gesteente basalt.

De ontdekking is een van de vele die onlangs kennis hebben opgeleverd over de bodem onder de stoffige toplaag van de maan.

Zo kondigden astronomen in juli 2023 de ontdekking aan van een 3,5 miljard jaar oude klomp gestold magma onder het maanoppervlak, schijnbaar afkomstig van een type vulkaan dat nooit eerder op onze metgezel is aangetroffen.