Zoals Andreas Mogensen aan Wetenschap in Beeld liet weten, zal hij onder andere reusachtige bliksems en de schaduwzijde van de maan fotograferen vanuit de observatietoren van het ruimtestation, de Cupola.
De Cupola-module heeft zeven panoramische ramen die de gasten een ongeëvenaard uitzicht op onze planeet bieden.
Andreas Mogensen heeft de Cupola al bezocht tijdens zijn eerste verblijf in het ISS, en hier delen we een paar fascinerende foto’s van zijn lens, zodat je een glimp van het uitzicht kunt opvangen – zelfs als je niet 400 kilometer in de ruimte bent zoals Andreas.
De eerste foto die Andreas Mogensen naar Wetenschap in Beeld stuurde, laat een prachtig beeld zien van de kromming van de aarde.
We kunnen ook de 17 meter lange robotarm van het ruimtestation zien, de Canadarm2, die astronauten vanuit het ISS kunnen besturen om onderhoud aan het station uit te voeren, en om voorraden en apparatuur – en zelfs astronauten tijdens ruimtewandelingen – te kunnen verplaatsen.
De foto toont ook delen van de zonnepanelen van het ruimtestation, die 84 tot 120 kW kunnen opwekken, genoeg om meer dan 40 huizen van stroom te voorzien.
Als het station in het zonlicht baadt, wordt circa 60 procent van de elektriciteit die door de zonnepanelen wordt opgewekt, gebruikt om de accu’s van het ISS op te laden.
De tweede foto die Andreas Mogensen ons stuurde, geeft je een idee van de overweldigende ervaring die het moet zijn om uit een raam te kijken in de thermosfeer, een laag van de atmosfeer van de aarde.
Opnieuw zijn de robotarm en de zonnepanelen van het ISS zichtbaar, terwijl het daglicht en de duisternis van de nacht op aarde duidelijk op de achtergrond te zien zijn.
De reden dat de ene helft van de aarde donker is, is omdat het op dit deel van de aardbol nacht was toen Andreas de foto nam.
Als het nacht is, verlicht de zon de aarde niet en daarom zien delen van de planeet er donker uit als we er vanuit de ruimte naar kijken.
Andreas Mogensen heeft ook drie foto’s gedeeld op zijn Instagram-profiel, waarop Europa en Afrika te zien zijn bij de Straat van Gibraltar.
De kans is groot dat Andreas Mogensen binnen een paar maanden zijn eerste ruimtewandeling gaat maken.
Als dat zo is, dan kunnen we waarschijnlijk een aantal fantastische beelden verwachten van Andreas’ silhouet in de oneindige kosmos van de ruimte.
Het is mogelijk om Andreas’ werkplek vanaf de aarde te zien.
Je kunt de exacte tijden vinden op de website van NASA.