3 missies halen maanstenen en Marsstof

De komende jaren moeten ruimtevaartuigen monsters nemen van onze kosmische buren en ze naar de aarde brengen. De monsters moeten ons wat wijzer maken over de huidige geologie, maar ook laten zien wat de bouwstenen voor het zonnestelsel waren.

NASA

MARS

Rover moet rood stof verzamelen

Marsrovers als Curiosity zijn voorzien van geavanceerde instrumenten die stapels gegevens over mineralen op Mars kunnen leveren. Maar niets haalt het bij de grondige analyse in laboratoria op aarde, en daarom willen de Amerikaanse NASA en de Europese ESA samen in 2026 een Marsmissie op touw zetten.

Die moet monsters oppikken die de komende Mars 2020-rover op de planeet achterlaat.

Het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA wil een vlucht naar twee manen van Mars maken om in 2029 monsters van Phobos te nemen om de maanvorming te onderzoeken.

MAAN

Chang’e 5 moet landen bij de gedoofde vulkaan Mons Rümker, op een van de grote, donkere vlakten van gestolde lava die de maan rijk is.

© NASA Goddard

Boormonsters duiden op jonge maanbodem

Met het vaartuig Chang’e 5 sturen de Chinezen al in 2019 hun meest ambitieuze robotmissie naar de maan om 2 kilo stenen en stof van een jonge lavavlakte op te halen.

Wanneer het vaartuig in een baan om de maan gaat, splitst het zich op. Terwijl de ene helft in zijn baan blijft, zal de andere op de maan landen, waar een boor en een robotarm aan de slag gaan.

De monsters worden in een kleine opstijgmodule geplaatst, die de maan verlaat en zich weer aansluit bij de eerste helft. Vervolgens gaat de reis terug naar de aarde, waar de onderzoekers de monsters in laboratoria kunnen analyseren.

Chang’e 5 zal landen bij Mons Rümker, een al lang gedoofde vulkaan op een van de grote, donkere lavavelden van de maan. De vrij jonge bodem werd hier zo’n 1,3 miljard jaar geleden gevormd. De monsters kunnen laten zien welke elementen de maan bevat en zijn geologische geschiedenis achterhalen.

Boor en schep nemen maanmonsters

 • 1.

  De 3,8 ton zware landingsmodule met de opstijgmodule op zijn dak landt bij Mons Rümker op zijn vier poten.

 • 2.

  Eeen boor gaat 2 meter de bodem van de maan in. Via buizen worden de boormonsters naar een houder gestuurd.

 • 3.

  Een robotarm met een schepje zamelt steentjes en stof van de bodem in, die hij overdoet in een houder.

 • 4.

  De opstijgmodule vertrekt en bereikt het vaartuig in zijn baan. Hier gaan de monsters over op de landingscapsule.

 • 5.

  De landingcapsule daalt af door de atmosfeer en landt aan een parachute in Binnen-Mongolië in China.

KOMEET

Het vaartuig CAESAR wordt volgens plan in augustus 2024 gelanceerd om een monster te nemen van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko.

© NASA

Bekende komeet krijgt weer bezoek

In 2014 kreeg de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko bezoek van een Europese sonde.

Nu willen de Amerikanen de komeet ook bezoeken om monsters te nemen van een van de oudste objecten van het zonnestelsel, dat hetzelfde type moleculen bevat als die waar de zon en de planeten uit zijn ontstaan.

De sonde CAESAR wordt in augustus 2024 gelanceerd en komt vijf jaar later aan, maar pas in 2038 zal een capsule met materiaal terugkomen op aarde.

Lees ook:

Heelal

Mysterieus object verrast astronomen

3 minuten
Mars

Wetenschap ontwikkelt recept voor Marsstof

2 minuten
Sterren

9 september: Zie de verste planeet in het zonnestelsel

3 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!