Soleksem

Zonneallergie kan elk jaar terugkomen

Als je in de zon zit, kun je uitslag over je hele lichaam krijgen. En als je eenmaal zonneallergie hebt, kun je verwachten dat je er elke zomer opnieuw last van hebt.

Wat is zonneallergie?

Zodra het een beetje warm wordt, geniet je met volle teugen van de zon. Totdat je uitslag en jeukende blaasjes en bultjes op je hele lichaam krijgt, die wekenlang blijven zitten.

10 tot 20 procent van de bevolking kampt met zonneallergie, ook wel polymorfe lichteruptie genoemd.

Vooral lichte West- en Noord-Europeanen zijn er vatbaar voor, want zij maken niet snel genoeg melanine – rood, bruin en zwart pigment – aan om zich tegen zonnestralen te beschermen.

Daardoor kun je snel verbranden en loop je meer risico op zonneallergie. Met name jonge vrouwen hebben er extra last van, mogelijk omdat hun hogere oestrogeenspiegel de invloed van zonlicht op het immuunsysteem verandert.

Zonneallergie keert terug

Als je eenmaal zonneallergie hebt, kun je verwachten dat de huidaandoening elke zomer terugkeert. Sommigen houden er hun hele leven last van.

Volgens Havard Health zijn de meeste mensen die te maken krijgen met zonneallergie na zeven jaar van de ziekte verlost.

Het is niet precies bekend wat er in de huid gebeurt tijdens een allergische reactie op zonlicht. Veel wetenschappers denken echter dat bepaalde eiwitten in de huid onder invloed van de ultraviolette straling van de zon veranderen, waardoor het lichaam ze als indringers gaat zien.

Dit activeert het immuunsysteem, wat zorgt voor een ontstekingsreactie in de huid.

Met name ultraviolet licht met een lange golflengte van 320 tot 400 nm, UV-A, veroorzaakt zonneallergie. Maar ook UV-B met zijn kortere golflengte van 290 tot 320 nm kan de boosdoener zijn, en er is veel minder van nodig dan voor verbranding.

Behandeling van zonneallergie

Je kunt de symptomen bestrijden door zo veel mogelijk in de schaduw te blijven wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Bovendien kun je een vette zonnebrandcrème gebruiken van factor 30 of hoger, je huid bedekken met kleding en een zonnebril dragen.

De behandeling kan bestaan uit antihistaminen, lichttherapie, bijnierschorshormoon, cyclosporine – een sterk geneesmiddel dat ook bij ernstige psoriasis gebruikt wordt – en injecties met antistoffen, zogeheten immunoglobulinen.

Zonneallergie betekent echter niet dat je de hele dag in het donker moet blijven zitten. Integendeel, je moet je huid juist elke zomer geleidelijk meer aan de zon laten wennen.

Als je erg gevoelig bent voor zonlicht, kun je te rade gaan bij een huidarts. Die kan onderzoeken of UVA- of UVB-stralen de boosdoener zijn, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen.