Shutterstock

Zo veel water moet je per dag drinken

Onderzoekers suggereren dat de huidige aanbeveling van 8 glazen wellicht aan de hoge kant is.

Vind jij het ook moeilijk om acht glazen water per dag te drinken (2 liter), al weet je dat het goed voor je is? Dan is er goed nieuws.

Onderzoekers van de University of Aberdeen in Schotland hebben ontdekt dat 2 liter meer is dan de meesten nodig hebben.

Salade bevat veel water

Een salade bevat heel veel water. Zo bestaat een komkommer voor zo’n 97 procent uit water en een watermeloen voor circa 92 procent.

© Shutterstock

Omdat circa de helft van onze dagelijkse vochtinname uit voedsel komt, stellen de onderzoekers dat we slechts 1,5 tot 1,8 liter water per dag hoeven te drinken.

Dat staat in een artikel in het Amerikaanse tijdschrift Science.

Rekening houden met vocht uit voedsel

Volgens John Speakman, hoogleraar aan de University of Aberdeen, berust het advies om 2 liter water per dag te drinken op een rekenfoutje.

‘Onze vochtbehoefte is het verschil tussen de hoeveelheid vocht die we zouden moeten binnenkrijgen en de hoeveelheid die we via ons voedsel binnenkrijgen,’ zegt hij op Good Morning Scotland van de BBC, en voegt eraan toe:

‘Maar omdat de vochtinname uit voedsel geschat werd door mensen te vragen hoeveel ze eten, was dit te hoog. Mensen hebben de neiging te onderschatten hoeveel ze eten.’

Nu hebben wetenschappers van over de hele wereld echter de handen ineengeslagen om het vochtverlies zo nauwkeurig mogelijk te meten.

Uitgebreide studie

Aan het onderzoek namen 5604 mensen in de leeftijd van 8 tot 96 jaar uit 23 verschillende landen deel.

De proefpersonen dronken een glas water waarin een deel van de waterstofmoleculen was vervangen door stabiele isotopen van deuterium, ook bekend als zware waterstof.

De snelheid waarmee het extra deuterium uit het lichaam verdween, zou dan een indicatie moeten geven van het watermetabolisme van de proefpersonen, een maat voor de hoeveelheid vocht die iemand binnenkrijgt en verliest in bijvoorbeeld een dag.

Voorkom uitdroging

Het is belangrijk om water te drinken als je je hoog boven zeeniveau bevindt. Als de luchtvochtigheid hoog is, moet je ook extra op de vochtbalans letten om uitdroging te voorkomen.

© Shutterstock

Het bleek onder meer dat mensen die veel vocht omzetten in de stofwisseling meer water moeten drinken dan mensen bij wie dat minder is.

Tot de eerste groep behoren mensen die in gebieden met een hoge luchtvochtigheid wonen, sporters, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Watermetabolisme neemt af met de leeftijd

Het energieverbruik is de grootste factor die het watermetabolisme beïnvloedt, en bij uitzonderlijk actieve mannen van 20 tot 35 jaar is [een watermetabolisme van maar liefst 4,2 liter per dag] vastgesteld (https://www.science.org/doi/10.1126/science.abm8668).

Voor mannen en vrouwen van 90 tot 99 jaar daalt dit cijfer echter tot ongeveer 2,5 liter per dag, terwijl vrouwen van 20 tot 40 jaar gemiddeld 3,3 liter per dag halen.

© Shutterstock

Lees ook:

Onderzoeker Dale Schoeller van de University of Wisconsin-Madison stelt dat het advies om acht glazen water per dag te drinken, nooit goed wetenschappelijk onderbouwd is.

Volgens hem is het onnauwkeurig omdat in het verleden onvoldoende rekening werd gehouden met de dagelijkse vochtinname via de voeding.

‘Deze studie is de meest nauwkeurige tot nu toe die vaststelt hoeveel vocht mensen eigenlijk dagelijks binnenkrijgen, hoeveel ze verliezen en welke factoren dat proces beïnvloeden,’ zegt hij.