6000 Amerikanen kregen een elektronisch meetapparaat, dat vier jaar lang bijhield hoeveel stappen ze zetten. Door het meetapparaat te koppelen aan het elektronische patiëntendossier van de proefpersonen, werden de resultaten over hun activiteitsniveau voortdurend gerapporteerd. En die resultaten hebben tot de nieuwe aanbeveling geleid.
Het magische getal
Het dagelijkse aantal stappen van de deelnemers en de intensiteit ervan werden afgezet tegen de ziekteprevalentie bij de andere deelnemers – en bij de algehele bevolking.
Daar kwam uit dat je ongeveer 8200 stappen per dag moet zetten om de kans op de hierboven genoemde aandoeningen te verkleinen.
Ben jij er inmiddels aan gewend om 10.000 stappen of meer te lopen, dan hoef je het niet rustiger aan te doen.
Elke stap telt
De onderzoekers ontdekten namelijk dat bij mensen die hun activiteit verhoogden van 6000 naar 11.000 stappen per dag, het risico op overgewicht met maar liefst 64 procent afnam.
Hoewel de cijfers geen direct causaal verband aantonen, is Linda Hildegard Bergesen, hoogleraar fysiologie aan de universiteit van Oslo, ervan overtuigd dat de cijfers duidelijk genoeg zijn om aan te geven dat meer stappen zetten per dag het risico op ziekte vermindert.
‘De kans op vroegtijdig overlijden is groter als je inactief bent. En dat kun je tegengaan door te wandelen,’ vertelt ze bij de Noorse nationale omroep NRK.
‘Hoe meer stappen, hoe beter. Loop naar je werk, vergader wandelend, ga een eind lopen met vrienden en laat je telefoon in je zak.’
Met andere woorden, er is geen reden om je activiteit te verminderen als je in een goed ritme zit en al meer dan 8200 stappen per dag loopt.