Shutterstock
Je moet 8200 stappen per dag zetten

Zo veel stappen moet je zetten per dag

Zijn het 10.000 stappen per dag? 12.000? Of gaat het eerder om het aantal minuten? Het is niet gek als je het even niet meer weet, want de meningen lopen uiteen en niet alle onderzoeken laten dezelfde resultaten zien.

Toch hebben Amerikaanse onderzoekers nu een grote stap gezet om ons wijzer te maken over hoeveel je per dag moet lopen om bijvoorbeeld overgewicht, hoge bloeddruk, depressie, slaapapneu en bepaalde vormen van diabetes te voorkomen.

Vier jaar aan data

Het nieuwe onderzoek, is het eerste in zijn soort.

Wat het zo uniek maakt, is dat het gebaseerd is op een grote groep proefpersonen die gedurende meerdere jaren nauwgezet gevolgd zijn.

wandeling met vrienden

Je kunt onder andere meer bewegen door vaker iets actiefs te doen met je vrienden, adviseren experts.

© Shutterstock

6000 Amerikanen kregen een elektronisch meetapparaat, dat vier jaar lang bijhield hoeveel stappen ze zetten. Door het meetapparaat te koppelen aan het elektronische patiëntendossier van de proefpersonen, werden de resultaten over hun activiteitsniveau voortdurend gerapporteerd. En die resultaten hebben tot de nieuwe aanbeveling geleid.

Het magische getal

Het dagelijkse aantal stappen van de deelnemers en de intensiteit ervan werden afgezet tegen de ziekteprevalentie bij de andere deelnemers – en bij de algehele bevolking.

Daar kwam uit dat je ongeveer 8200 stappen per dag moet zetten om de kans op de hierboven genoemde aandoeningen te verkleinen.

‘De kans op vroegtijdig overlijden is groter als je inactief bent. En dat kun je tegengaan door te wandelen.’ Linda Hildegard Bergesen, hoogleraar fysiologie aan de universiteit van Oslo

Ben jij er inmiddels aan gewend om 10.000 stappen of meer te lopen, dan hoef je het niet rustiger aan te doen.

Elke stap telt

De onderzoekers ontdekten namelijk dat bij mensen die hun activiteit verhoogden van 6000 naar 11.000 stappen per dag, het risico op overgewicht met maar liefst 64 procent afnam.

Hoewel de cijfers geen direct causaal verband aantonen, is Linda Hildegard Bergesen, hoogleraar fysiologie aan de universiteit van Oslo, ervan overtuigd dat de cijfers duidelijk genoeg zijn om aan te geven dat meer stappen zetten per dag het risico op ziekte vermindert.

‘De kans op vroegtijdig overlijden is groter als je inactief bent. En dat kun je tegengaan door te wandelen,’ vertelt ze bij de Noorse nationale omroep NRK.

‘Hoe meer stappen, hoe beter. Loop naar je werk, vergader wandelend, ga een eind lopen met vrienden en laat je telefoon in je zak.’

Met andere woorden, er is geen reden om je activiteit te verminderen als je in een goed ritme zit en al meer dan 8200 stappen per dag loopt.