Shutterstock
Pan

Zo veel deeltjes geven pannen met antiaanbaklaag af

Onderzoekers hebben miljoenen soorten micro- en nanoplastic geïdentificeerd die pannen met antiaanbaklaag afgeven tijdens het koken.

Niet alleen het vlees komt moeiteloos uit de bakpan met teflonlaag als je voor gasten of familie kookt. Een nieuw onderzoek van Flinders University in Australië heeft meer dan twee miljoen soorten micro- en nanoplastics geïdentificeerd die vrijkomen uit de antiaanbaklaag als die krassen of beschadigingen oploopt.

Dit betekent dat gebruikers van kookgerei met teflonlaag kunnen worden blootgesteld aan een groot aantal chemicaliën. Omdat de plasticdeeltjes bij het afwassen grotendeels in de afvoer verdwijnen, vormen ze ook een potentiële bedreiging voor het milieu.

Verminderde afweer en kanker

De boosdoeners zijn enkele bijzonder taaie chemische stoffen die poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) worden genoemd.

Dit zijn synthetisch geproduceerde stoffen met fluorverbindingen, die de onheilspellende bijnaam forever chemicals hebben, omdat ze nauwelijks afbreken in de natuur en daardoor al generaties lang een probleem vormen. Ze worden veel gebruikt in onder meer antiaanbaklagen, watervaste cosmetica en brandvertragers. Eerdere studies brengen deze stoffen in verband met een verminderde afweer, hormoondisbalans en een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker.

Miljoenen schadelijke deeltjes

‘Aangezien PFAS-stoffen al een bron van zorg zijn, kan blijken dat de microdeeltjes van teflonlagen die in ons voedsel terechtkomen een bedreiging van onze gezondheid zijn die we nauwkeurig moeten bestuderen. We weten niet veel over deze vervuilende stoffen, die in steeds grotere hoeveelheden te zien zijn,’ zegt Cheng Fang, een van de onderzoekers.

Met een speciale analysemethode wisten de Australische onderzoekers de microscopisch kleine micro- en nanoplasticdeeltjes zichtbaar te maken en te identificeren. Ze ontdekten dat één kras in het oppervlak van een pan met antiaanbaklaag zo’n 9100 plastic deeltjes kan vrijgeven bij één keer koken. Op microschaal toonden de modellen van de onderzoekers aan dat er in totaal maar liefst 2,3 miljoen micro- en nanoplasticdeeltjes uit een beschadigde antiaanbaklaag kunnen vrijkomen.

Denk na over je pannen

Het Australische onderzoeksteam roept daarom op tot meer onderzoek naar de risico’s van blootstelling aan micro- en nanoplasticdeeltjes van teflonlagen.

‘Ons onderzoek dient als een waarschuwing dat we voorzichtig moeten zijn en erop moeten toezien dat we het juiste kookgerei gebruiken om verontreiniging van het voedsel te voorkomen,’ zegt Youhong Tang, die eveneens co-auteur was van de nieuwe studie.