støvmide

Zo vaak moet je je bed verschonen

In je bed wemelt het van de ongenode gasten: huidcellen, huisstofmijten en zelfs uitwerpselen. Daar moet je niet te lang in blijven liggen.

Zelfs als je alleen slaapt, heb je gezelschap in bed.

Schimmelsporen, bacteriën, dierenharen, huisstofmijten, pollen, aarde, kleurstoffen, etensresten, huidcellen, zweet, speeksel, urine, vaginale en anale afscheiding.

Dat en nog veel meer zit er tussen de plooien van je beddengoed.

Je loost 100 liter zweet per jaar in bed

Je scheidt elke dag een halve tot een hele gram huidschilfers af. Een groot deel daarvan belandt op het matras, waar de huidresten de basis vormen voor een compleet ecosysteem, met zijn eigen regels voor leven en dood.

Zodra een mens huid en haren heeft aangeleverd voor het ecosysteem, worden de huidresten afgebroken door bacteriën en schimmels.

Vervolgens eten huisstofmijten de bacteriën en schimmels op. Zij moeten op hun beurt weer oppassen voor hongerige roofmijten, die huisstofmijt een ware lekkernij vinden.

Bovendien scheid je per jaar circa 100 liter zweet af in bed. Dat vocht vormt een goede voedingsbodem voor schimmels.

Onderzoek laat zien dat er op een gemiddeld hoofdkussen 4 tot 16 soorten schimmels leven.

© CSIRO

Je geeft duizenden huisstofmijten per dag te eten

  • Huisstofmijten zijn kleine beestjes van 0,1-0,6 mm.
  • Ze hebben acht poten en leven 3 tot 5 maanden.
  • Een vrouwtje legt 40 à 80 eitjes, die binnen een paar weken uitkomen.
  • Huisstofmijten leven o.a. van uitgevallen haren en huidschilfers.
  • Een mens scheidt in 24 uur een halve tot een hele gram huidschilfers af. Dat is genoeg om duizenden huisstofmijten een jaar lang van voedsel te voorzien.

Bedgenoten veroorzaken allergieën

De ongenode gasten delen niet alleen het bed met je. Ze kunnen ook van invloed zijn op je gezondheid.

Een op de zes mensen heeft een bepaalde allergie, en de vuile bewoners van je beddengoed kunnen werken als allergenen, die allergieën veroorzaken of versterken.

Aangezien je een derde van je leven in bed doorbrengt, kan een allergie beduidend verergeren als het daar een smerige boel is, met huisstofmijten en hun ontlasting.

Daarom adviseert de Amerikaanse Academy of Allergy, Asthma & Immunology, je beddengoed wekelijks te wassen – zeker als iemand in je huishouden allergisch is.

Andere deskundigen denken dat om de andere week je bed verschonen genoeg is.