Omdat hart- en vaatziekten wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken zijn, wordt er hard gewerkt aan effectieve preventiemethoden.
Onderzoekers van het QIMR Berghofer Medical Research Institute in Queensland, Australië komen nu met onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat een verrassend eenvoudige voorzorgsmaatregel het risico op hartaanvallen en hart- en vaatziekten kan verlagen.
19 procent lager risico
De studie is de grootste in zijn soort en is gepubliceerd in het toonaangevende British Medical Journal. Het onderzoek, waaraan 21.315 mannen en vrouwen tussen de 60 en 84 jaar deelnamen, toont aan dat het nemen van een vitamine D-supplement de kans op een hartaanval met 19 procent verlaagt en de kans op een ernstige cardiovasculaire gebeurtenis (major cardiovascular event (MACE)) met 9 procent.
Een lage concentratie vitamine D in het bloed wordt al lange tijd in verband gebracht met een verhoogd risico op hartproblemen. Waarschijnlijk komt dit doordat de vitamine ontstekingen vermindert en aderverkalking voorkomt.
Extra vitamine D3
Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 2014 en 2020. De deelnemers werden willekeurig in twee groepen verdeeld, waarbij de ene groep een vitamine D3-supplement (biologisch actieve vitamine D) kreeg en de andere groep een placebo.
Na vijf jaar werd het aantal hartaanvallen en andere cardiovasculaire gebeurtenissen in de twee groepen vergeleken, waardoor het onderzoeksteam een duidelijk beeld kon schetsen van het verschil.
Het bleek dat degenen die vitamine D namen een statistisch significant lagere kans op hartaanvallen en hart- en vaatziekten hadden dan de controlegroep die een placebo nam.
Veel functies in het lichaam
Vitamine D, dat we voornamelijk uit zonlicht halen, is een belangrijke stof voor het lichaam, omdat deze helpt bij het onderhoud van botten, tanden en spieren. Daarnaast reguleert vitamine D het immuunsysteem en het calcium- en fosfaatgehalte in het bloed.
Vrijwel elke cel in het lichaam heeft zogeheten vitamine D-receptoren, microscopische ‘activeringscentra’ voor vitamine D. De aanwezigheid van receptoren in alle lichaamsweefsels geeft een indicatie van het belang van de rol van vitamine D in het lichaam.
Onderzoek duidt erop dat niet iedereen vitamine D op dezelfde manier opneemt en gebruikt. Uit een Amerikaans onderzoek bleek bijvoorbeeld dat mensen die een hoge BMI (Body Mass Index) hebben en zich in de categorie overgewicht/obesitas bevinden, minder profijt hebben van vitamine D dan mensen met een lagere BMI.