Taal- en motorische vaardigheden beïnvloed
Het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association of Pediatrics, is geen aanklacht tegen de toegang van kinderen tot elektronische gadgets als smartphones, tablets en tv’s. Het is eerder bedoeld als een oproep aan ouders om de schermtijd van hun jonge kinderen te beperken.
Meer dan 7000 Japanse kinderen tussen 0 en 4 jaar oud namen deel aan het onderzoek. De ouders van de kinderen kregen vragenlijsten met een heel eenvoudige vraag: ‘Hoeveel uur maakt uw kind per dag gebruik van tv, dvd, videospelletjes, internetspelletjes en smartphones of tablets?’
Vervolgens hebben de onderzoekers de resultaten van de vragenlijsten vergeleken, en zo ontdekten ze dat hoe meer tijd kinderen besteedden aan het kijken naar een scherm, hoe groter de achterstand in hun ontwikkeling was. Dit omvatte hun grove en fijne motoriek, taalvaardigheid en sociale vaardigheden.
De onderzoekers ontdekten dat 2-jarige kinderen die tot vier uur per dag naar een scherm keken tot wel drie keer meer kans hadden op een achterstand in de ontwikkeling van hun communicatie en probleemoplossend vermogen.
Kinderen van dezelfde leeftijd die méér dan vier uur per dag naar een scherm keken, hadden bijna vijf keer zoveel kans op een achterstand in hun communicatievaardigheden.
Verveling stimuleert creativiteit
‘Kinderen leren praten als ze daartoe worden aangemoedigd. Als ze alleen maar naar een scherm zitten te kijken, krijgen ze in de meeste gevallen niet de kans om deze vaardigheid te oefenen,’ vertelt onderzoeker en arts aan het Children’s Hospital Medical Center in Cincinnati, Ohio, dr. John Hutton, aan Neoscope, een online mediakanaal over gezondheidswetenschappen. Dr. Hutton is niet een van de onderzoekers achter deze studie.
Net zoals spel en sociale activiteiten goed zijn voor de sociale en taalvaardigheden van kinderen, kan het gebruik van tablets en andere elektronische apparaten als een soort fopspeen, als een kind zich verveelt of ongelukkig lijkt met iets, het tegenovergestelde effect hebben – en zelfs schadelijk zijn voor hun mentale ontwikkeling.
‘Op de lange termijn is een van de belangrijke doelen voor kinderen dat ze stil en verzonken in gedachten kunnen zitten. Als ze de kans krijgen om zich een paar seconden een beetje te vervelen, worden ze eerst onrustig, maar verzoenen ze zich al snel met de gedachte en vinden ze manieren om zichzelf bezig te houden. Zo ontstaat creativiteit,’ legt John Hutton uit.