Zes minuten lopen.
Dat is alles wat je telefoon nodig heeft om de kans dat je binnen vijf jaar overlijdt te voorspellen.
Daarop wijst een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in PLOS Digital Health.
De studie is gebaseerd op gegevens van 100.655 deelnemers aan het Britse Biobank-onderzoek, dat al meer dan 15 jaar informatie verzamelt over de gezondheid van volwassenen van middelbare leeftijd en ouder in het VK.
En volgens de onderzoekers bieden de resultaten veel mogelijkheden.
Want met op een smartphone verzamelde gegevens wordt het opeens mogelijk om de sterfte te voorspellen voor grote populaties – zonder dat per individu gezondheidsinformatie moet worden verkregen, wat kostbaar is.
Dat gebeurde wel met andere studies naar sterfte, waarbij vaak gekeken wordt naar traditionele indicatoren van gezondheid, zoals looptests of zelfgerapporteerde wandeltempo’s.
Veel ziekten delen een karakteristiek patroon
Concreet bestudeerden de onderzoekers gegevens die deelnemers aan het Biobank-onderzoek verzamelden via bewegingssensoren die ze een week lang om hun pols droegen.
Zo verkregen ze hetzelfde type informatie – loopintensiteit gemeten tijdens een korte wandeling – als via een smartphone kan worden verzameld.
Het doel was een indicator te vinden die het risico op overlijden kon voorspellen op basis van gegevens die over een korte periode waren verzameld. Want als je met een telefoon dezelfde gezondheidsgegevens wilt verzamelen, dan moet je er volgens de onderzoekers rekening mee houden dat veel mensen hun telefoon niet de hele dag bij zich dragen.
Data van de bewegingssensoren werden naast overlijdensgegevens van circa een tiende van de deelnemers gelegd in een zelflerend model. Hiermee stelden de wetenschappers een algoritme op dat het risico op overlijden binnen vijf jaar inschat door te kijken naar patronen in iemands snelheid tijdens een ommetje van 6 minuten.