Shutterstock

Zo bescherm je jezelf tegen het gevaarlijkste type hersenbloeding

Zweedse onderzoekers ontdekten een verrassend effectieve manier om je te beschermen tegen een intracerebrale bloeding. En de behandeling kost je niets.

Er zijn verschillende soorten hersenbloedingen. Verreweg de gevaarlijkste heet intracerebrale bloeding en is een spontane, acute bloeding in het hersenweefsel.

Dit is met 15 tot 30 procent de op een na meest voorkomende hersenbloeding, en je kunt zelf iets doen ter preventie.

Simpel detail

Zweedse onderzoekers van het Sahlgrenska University Hospital in Göteborg hebben voor het eerst aangetoond dat een simpel detail een zeer effectieve bescherming biedt tegen een intracerebrale bloeding.

Het draait allemaal om lichamelijke activiteit. Door gegevens te analyseren van 686 mensen die tussen 2014 en 2019 zijn behandeld voor een intracerebrale bloeding, stelden de Zweedse onderzoekers vast dat degenen die lichamelijk actief waren en sportten aanzienlijk minder bloedingen hadden.

50 procent minder bloedingen

Het onderzoek werd geleid door Adam Viktorisson, promovendus in de klinische neurowetenschappen aan de Sahlgrenska Academy van de universiteit van Göteborg, en huisarts.

‘We constateerden dat mensen die regelmatig lichamelijk actief waren gemiddeld 50 procent minder bloedingsvolume hadden bij aankomst in het ziekenhuis.’ Soortgelijke observaties zijn eerder bij dieren gedaan, maar tot nu toe waren er geen studies die dit verband bij mensen aantonen,’ zegt Viktorisson.

Zeer duidelijk verschil

Het onderzoeksteam kan niet precies zeggen hoe het komt dat lichamelijke activiteit dit beschermende effect heeft, maar de resultaten spreken voor zich. Het is heel simpel: fysiek actieve mensen hebben aanzienlijk minder bloedingen in het hersenweefsel dan mensen die inactief zijn.

Lichamelijke activiteit wordt in dit verband gedefinieerd als minstens vier uur per week wandelen, fietsen, zwemmen, tuinieren of dansen.

Chirurgie in ernstige gevallen

Als een intracerebrale bloeding wordt vermoed en een patiënt naar het ziekenhuis wordt verwezen, zullen artsen altijd een CT-scan van de hersenen maken. Afhankelijk van de ernst van de bloeding kan neurochirurgisch ingrijpen nodig zijn.

Vaak zijn niet-chirurgische behandelingen en medicatie echter voldoende om de symptomen te beheersen.

De resultaten van het Zweedse onderzoek waren significant, ongeacht waar in de hersenen de bloeding optrad. Fysiek actieve personen hadden minder bloedingen in de diepe hersengebieden, die vaak in verband worden gebracht met hoge bloeddruk, en ook in de oppervlakkige gebieden, die in verband worden gebracht met leeftijdsgebonden aandoeningen zoals dementie.

Betere preventie ligt in het verschiet

Het onderzoek maakt de weg vrij voor meer studies naar de manier waarop lichamelijke activiteit kan beschermen tegen intracerebrale bloedingen.

‘We hopen dat onze observaties kunnen bijdragen tot een beter begrip van intracerebrale bloedingen en wellicht kunnen leiden tot de ontwikkeling van effectievere preventieve maatregelen,’ zegt Katharina Stibrant Sunnerhagen, hoogleraar revalidatiegeneeskunde aan de universiteit van Göteborg en een van de onderzoekers.