Shutterstock

Zeven gewoonten kunnen je kans op depressie aanzienlijk verminderen

Uit een groot onderzoek onder bijna 300.000 mensen blijkt dat zeven gezonde gewoonten de kans op depressie met 57 procent verlagen.

Depressie is een complexe aandoening, die wordt beïnvloed door zowel biologische, erfelijke factoren als keuzes in levensstijl.

Hoewel je genetische achtergrond je kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van een depressie kan vergroten, is er steeds meer bewijs dat een gezonde levensstijl een significante invloed kan hebben op de kans om de ernstige aandoening te ontwikkelen.

In een uitgebreid onderzoek onder 290.000 mensen ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Cambridge en de Fudan University dat mensen met een gezonde levensstijl ongeveer 50 procent zoveel kans hebben om een depressie te ontwikkelen als mensen die dat niet hebben.

Rennen, eten en praten

De onderzoekers identificeerden zeven gezonde leefgewoonten die in verband stonden met een lager risico op depressie.

Deze omvatten gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, matig alcoholgebruik, niet roken, niet te veel zitten en frequente sociale activiteiten.

Slaap, beweging en sociaal contact met andere mensen hadden de grootste invloed op de kans op depressie. Elk van deze factoren werd in verband gebracht met circa 20 procent minder risico op depressie.

‘Sommige van deze levensstijlfactoren zijn dingen waar we enige controle over hebben, dus als we proberen manieren te vinden om ze te verbeteren – bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat we goed slapen en regelmatig afspreken met vrienden – kan dat echt een verschil maken,’ zegt Barbara Sahakian, coauteur van het onderzoek en hoogleraar neurowetenschappen aan de Universiteit van Cambridge.

© Shutterstock

De zeven gezonde gewoonten

De wetenschappers onderzochten ook de hersenstructuur van de groep met MRI-scans, en de scans van bijna 33.000 deelnemers toonden aan dat het hersenvolume het grootst was bij het volgen van de zeven gezonde gewoonten.

Het hersenvolume is een maat voor de totale hoeveelheid grijze stof (neuronen en hun verbindingen) en witte stof (zenuwvezels) in de hersenen. Het hersenvolume kan onder andere onze cognitieve functies beïnvloeden, zoals het geheugen en het vermogen om uitdagingen op te lossen.

De gewoonten hadden de grootste invloed in de hippocampus, die een belangrijke rol speelt bij leren en geheugen, en in het pallidum, dat de voor- en nadelen van ons gedrag verwerkt en leert.

‘Dit suggereert duidelijk dat levensstijl invloed heeft op de biologie van de hersenen, wat mogelijk het verband tussen een gezonde levensstijl en een lagere kans op depressie kan verklaren,’ zegt Sahakian.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ongeveer 5 procent van de volwassen bevolking wereldwijd last van depressie en vormt de aandoening een aanzienlijke belasting voor de wereldwijde volksgezondheid.