WHO-rapport uitgelekt: Een van de populairste zoetstoffen gecategoriseerd als kankerverwekkend

Volgens het rapport kan aspartaam de celstofwisseling veranderen, waardoor cellen ongecontroleerd gaan groeien. Maar niet iedereen is overtuigd van de gezondheidsrisico’s van de zoetstof.

CocaCola1

Light en Zero frisdranken behoren tot de bekendste producten met de zoetstof aspartaam.

© Shutterstock

Aspartaam is een van de populairste zoetstoffen ter wereld en wordt gebruikt als suikervervanger in allerlei voedingsmiddelen en dranken, zoals Coca-Cola Light en Zero. Maar misschien kun je suikervrije frisdrank met aspartaam voortaan toch beter laten staan.

Uit een uitgelekt rapport blijkt dat de WHO aspartaam binnenkort toevoegt aan de lijst van kankerverwekkende stoffen.

Volgens Reuters wordt aspartaam officieel ‘mogelijk kankerverwekkend’ verklaard door het WHO-agentschap voor kankeronderzoek (IARC).

De aankondiging volgt op de WHO-verklaring van mei 2023, die consumenten afraadt kunstmatige zoetstoffen te gebruiken als ze willen afvallen.

Het besluit om aspartaam op de zwarte lijst te zetten, zou zijn gebaseerd op een analyse van 1300 onderzoeken.

Het is niet duidelijk hoeveel aspartaam iemand kan consumeren voordat de zoetstof een gezondheidsrisico vormt.

De angst is dat aspartaam kankerverwekkend is. Dit betekent dat de stof onze celstofwisseling kan veranderen, waardoor cellen ongecontroleerd gaan groeien en de kans op kanker toeneemt.

Suikervrije producten zijn populair onder consumenten die wel de smaak van suiker willen, maar niet de calorieën.

Grote fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken hebben het gebruik van aspartaam voortdurend verdedigd, ondanks sporadische aantijgingen dat de zoetstof verband zou houden met diabetes, hartziekten, obesitas en nu ook kanker.

Populaire voedingsmiddelen en dranken met aspartaam

Vergelijkbare uitspraken van het IARC leidden eerder al tot bezorgdheid onder consumenten, waardoor fabrikanten onder druk werden gezet om hun recepten te herzien en over te stappen op alternatieven.

De besluiten van de commissie zijn echter ook bekritiseerd omdat ze onnodig paniek zouden veroorzaken.

In 2015 concludeerde de commissie dat glyfosaat, een van de meest gebruikte stoffen in pesticiden, ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is, wat later werd bestreden door onder andere de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Ook in het geval van aspartaam is niet iedereen overtuigd.

De EFSA beweert al lange tijd dat zoetstoffen veilig zijn en wijst het risico op kanker af.

En volgens Trine Husøy, senior onderzoeker aan het Noorse instituut voor volksgezondheid, is er nog geen concreet bewijs geleverd.

‘Wij gaan er op basis van eerdere beoordelingen van uit dat aspartaam veilig is in de hoeveelheden die we in Noorwegen consumeren. We zullen moeten afwachten op basis waarvan de WHO concludeert dat de stof mogelijk kankerverwekkend is,’ zegt ze op forskning.no.

Sinds 1981 zegt het JECFA, het comité van deskundigen voor levensmiddelenadditieven van de WHO, dat het veilig is om aspartaam te consumeren in matige hoeveelheden.

Op het moment van schrijven is aspartaam daarom toegestaan door nationale regelgevende instanties over de hele wereld.