Shutterstock
Baby babyvoedsel

Wetenschappers: Zo laat je je baby meer groente eten

Uit een experiment met baby’s is gebleken dat je hun consumptie van groente en fruit kunt verdubbelen.

Het kan heel frustrerend zijn als je als ouder moet toekijken hoe je kind de groente op zijn of haar bord consequent opzij schuift. Maar het kan ook anders.

Onderzoekers van de universiteit van Umeå in Zweden en de universiteit van Californië in de VS volgden twee groepen baby’s die in het begin tussen de 4 en 6 maanden oud waren gedurende anderhalf jaar. De eerste groep kreeg te eten volgens de aanbevelingen van de Zweedse autoriteiten. De tweede groep kreeg zogenoemde ‘Scandinavische kost’ met naast borstmelk meer fruitmoes, bessen en wortels.

Het resultaat is veelbelovend. Baby’s die al vroeg aan groente en fruit wenden, aten er tussen de 12 en 14 maanden bijna 45 procent meer van dan de controlegroep.

Geen bijwerkingen

Volgens onderzoeksleider Ulrica Johansson werden er geen negatieve gevolgen gemeld van de Scandinavische kost, die minder eiwitten bevat dan de officiële aanbeveling voor baby’s.

‘Een Scandinavisch dieet met meer groente en fruit is veilig voor het kind en kan gezonde eetgewoonten in de vroege kindertijd in de hand werken,’ aldus Ulrica Johansson.

De Scandinavische kost bevat seizoensfruit, groente, bessen, kruiden, paddenstoelen en peulvruchten, en daarnaast plantaardige vetten, olie, vis en eieren; en in mindere mate snoep, vlees en zuivelproducten.

Er namen 200 baby’s deel aan de proef. De onderzoekers willen de kinderen blijven volgen tot ze zeven zijn om erachter te komen hoe stabiel hun voorliefde voor het Scandinavische eten is.