Shutterstock

Wetenschappers waarschuwen voor synthetische zoetstof

Van een synthetische zoetstof die in veel frisdrank en kauwgom zit, is in tests aangetoond dat hij schadelijk is voor de darmen.

We willen graag zoet eten zonder aan te komen. Dit verklaart waarom aspartaam, sacharine en soortgelijke stoffen worden gebruikt als suikervervangers in veel frisdranken en voedingsmiddelen.

Van sommige van deze zoetstoffen wordt echter vermoed dat ze schadelijk zijn voor het lichaam.

600 keer zo zoet als suiker

Een stof waarover wetenschappers zich zorgen maken is sucralose. En nu zijn er zo veel alarmerende resultaten dat ze oproepen om te heroverwegen of dit synthetische zoetmiddel wel veilig is.

Sucralose wordt met moleculaire manipulatie gewonnen uit gewone suiker. Het is een calorievrije zoetstof die 600 keer zo zoet is als witte suiker.

DNA van cellen vernietigd

Maar als sucralose wordt afgebroken in het lichaam, ontstaat er een chemisch afvalproduct of metaboliet met de naam sucralose-6-acetaat. Deze stof is genotoxisch, wat betekent dat het het DNA van cellen vernietigt.

‘Om het in perspectief te plaatsen: de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een dagelijkse toxicologische limiet voor genotoxische stoffen vastgesteld van 0,15 microgram per persoon,’ legt Susan Schiffman uit, biomedisch ingenieur aan de North Carolina State University in de VS.

‘Ons onderzoek wijst uit dat de microscopische hoeveelheden sucralose-6-acetaat die worden aangetroffen in één met sucralose gezoete frisdrank deze drempel al overschrijden,’ zegt ze.

Ontsteking en oxidatieve stress

Samen met een groep collega’s voerde Susan Schiffman een serie laboratoriumexperimenten uit met bloedcellen en cellen uit de darmwand om te zien hoe die reageerden op sucralose en sucralose-6-acetaat.

Uit hun experimenten bleek dat sucralose-6-acetaat een clastogeen effect heeft, wat inhoudt dat de DNA-strengen vernietigd worden.

Er werd ook een verhoogde activatie waargenomen van genen die in verband worden gebracht met ontsteking, oxidatieve stress en kanker. Van oxidatieve stress spreken we wanneer schadelijke zuurstofverbindingen (vrije radicalen) gezonde cellen en weefsels aantasten. Verder werden er tekenen van schade aan de darmwand gevonden.

Lekke darm

De onderzoekers ontdekten specifiek dat zowel sucralose als sucralose-6-acetaat leaky gut (lekkende darmen) kunnen veroorzaken. Als de darmen ‘lekken’, kunnen gedeeltelijk verteerd voedsel en gifstoffen uit de darm in de bloedbaan komen, en dat heeft een aantal schadelijke gevolgen.

Sucralose werd oorspronkelijk goedgekeurd op basis van onderzoek waaruit bleek dat het de spijsvertering onveranderd passeert. Recent onderzoek heeft dit nu weerlegd, waaronder de huidige studie.

Op basis van hun bevindingen raden de onderzoekers mensen af om producten te consumeren die sucralose bevatten.