Wetenschappers waarschuwen: Sporten bij warm weer kan ernstige buikproblemen veroorzaken

Als je hardloopt of andere zware fysieke activiteiten uitvoert bij meer dan 35 °C, kunnen er schadelijke bacteriën uit de darmen in het bloed komen.

De vakantiemaand juli is nog nooit zo warm geweest.

En dat kan gevaarlijk zijn als je je sportschoenen of racefiets meeneemt op vakantie.

Volgens een nieuw onderzoek kan langdurige duurtraining bij hoge temperaturen leiden tot een aantal ernstige – en in het ergste geval fatale – buikproblemen.

Rennen in naam van de wetenschap

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Australische Monash University.

De onderzoekers lieten ervaren sporters twee uur hardlopen bij verschillende temperaturen: één groep bij gematigd weer tussen de 21 en 30 °C, en de tweede bij warm weer tussen de 35 en 37 °C.

De hardlopers werden om de 15 minuten getest op een aantal parameters om de belasting van hun spieren, de hartslag en de temperatuurregulering in kaart te brengen.

Voor en na het sporten namen de onderzoekers ook bloedmonsters.

Die werden gecontroleerd op zogeheten biomarkers, die informatie geven over het darmstelsel. Een van die markers zijn cytokinen, signaalmoleculen die helpen het immuunsysteem te activeren.

Koelsysteem heeft hulp nodig van afweersysteem van de darmen

Zo ontdekten de onderzoekers dat hoe meer de lichaamstemperatuur van de hardlopers steeg, hoe groter de kans was dat ze symptomen ontwikkelden van Exercise-Induced Gastrointestinal Syndrome (EIGS).

Naarmate de lichaamstemperatuur van de hardlopers steeg, raakte ook de darmcelwand meer beschadigd, kwamen er meer ziekteverwekkers zoals schadelijke bacteriën in de bloedbaan en werd het immuunsysteem van de hardlopers meer geactiveerd.

Meer bloed naar armen en benen

Volgens de onderzoekers is de verklaring dat het lichaam meer bloed naar de armen en benen stuurt om de lichaamstemperatuur te verlagen, en een deel van dat bloed komt uit het gebied rond de darmwand. Daar krijgen de cellen dan te weinig bloed, waardoor de beschermende muur die ze rond de darm vormen, verzwakt raakt.

En dan kunnen schadelijke stoffen uit de darmen in de bloedbaan terechtkomen. Als dit gebeurt, kan dit leiden tot bloedvergiftiging, waarbij de nieren en longen niet goed meer werken. Dit kan in het uiterste geval tot de dood leiden.

Kayla Henningsen, een van de onderzoekers, benadrukt dat EIGS niet alleen een risico is voor sporters, maar ook voor mensen met fysiek veeleisende beroepen, bijvoorbeeld in de mijnbouw, het leger, de landbouw en de brandweer.

‘Mensen met beroepen die lichamelijk inspannend zijn en plaatsvinden in een extreem hete omgeving kunnen ook symptomen ervaren van stress door de hitte en inspanning, wat leidt tot een verhoogd risico op systemische shock, bloedbaaninfecties of zelfs de dood als het onbehandeld blijft.’

Zij en de andere onderzoekers hopen dat de nieuwe studie een stap kan zijn in de richting van het ontwikkelen van preventiemethoden voor mijnwerkers – of de fanatieke hardloper op zonvakantie.