Shutterstock

Wetenschappers waarschuwen: schimmel bedreigt de volksgezondheid

Deze multiresistente schimmel heeft zich al naar alle werelddelen verspreid.

Heb je wel eens van de gistschimmel Candida auris gehoord?

Waarschijnlijk niet, want hij is niet vaak in het nieuws geweest. Vooralsnog.

Want dat kan gaan veranderen, denken onderzoekers van de Zuid-Deense Universiteit, die zijn verwikkeld in een race tegen de klok tegen de verspreiding van de schimmel, zoals ze beschrijven in een artikel in Biochemica et Biophysica (BBA).

De schimmel veroorzaakt ernstige infecties die moeilijk te behandelen zijn – hij is namelijk multiresistent.

Verzwakte ziekenhuispatiënten lopen gevaar

De gistschimmel werd in 2009 bij een Japanse patiënt voor het eerst ontdekt, en sindsdien is hij razendsnel naar alle werelddelen verspreid.

De infecties hebben met elkaar gemeen dat ze bijna allemaal voorkomen bij mensen die al verzwakt zijn – en dat de infecties en dragers van de gistschimmel bijna altijd worden geïdentificeerd in ziekenhuizen.

Candida auris komt overal ter wereld steeds vaker voor. De meeste gevallen en uitbraken zijn wel geconstateerd in landen die bekend staan om de vele ziekenhuisinfecties en slechte hygiëne.

Het is niet gevaarlijk om de schimmel op je huid te krijgen, verduidelijkt Maria Szomek, laboratoriummanager op de Zuid-Deense Universiteit en een van de onderzoekers in het project waarin de potentieel gevaarlijke schimmel wordt onderzocht.

Het wordt pas gevaarlijk als de schimmel in je bloed terechtkomt.

‘Het probleem met deze gistschimmel is dat hij heel moeilijk te doden is. Hij is multiresistent, wat kan leiden tot ernstige infecties die niet behandeld kunnen worden.’ Maria Szomek, laboratoriummanager, Zuid-Deense Universiteit

‘Het probleem met deze gistschimmel is dat hij heel moeilijk te doden is. Hij is multiresistent, wat kan leiden tot ernstige infecties die niet behandeld kunnen worden,’ vertelt ze. Daaraan voegt ze toe:

‘Er zijn veel medicijnen die gebruikt worden tegen schimmelinfecties – waaronder Candida auris. Maar ze worden steeds minder effectief omdat Candida auris extreem goed resistentie kan opbouwen. De uitdaging is nu om betere medicijnen te ontwikkelen die wel werken.’

Gistschimmel C. neoformans verspreidt zich vanuit bloedvaten

Op de foto: De gistschimmel C. neoformans komt het paarsgekleurde bloedvat uit en besmet het hersenweefsel (de donkere gebieden met gele kleur).

© University of Sheffield

Lees ook:

De onderzoekers aan de Zuid-Deense Universiteit werken nu gericht aan oplossingen om de hardnekkige gistschimmel te verslaan.