Verzwakte ziekenhuispatiënten lopen gevaar
De gistschimmel werd in 2009 bij een Japanse patiënt voor het eerst ontdekt, en sindsdien is hij razendsnel naar alle werelddelen verspreid.
De infecties hebben met elkaar gemeen dat ze bijna allemaal voorkomen bij mensen die al verzwakt zijn – en dat de infecties en dragers van de gistschimmel bijna altijd worden geïdentificeerd in ziekenhuizen.
Candida auris komt overal ter wereld steeds vaker voor. De meeste gevallen en uitbraken zijn wel geconstateerd in landen die bekend staan om de vele ziekenhuisinfecties en slechte hygiëne.
Het is niet gevaarlijk om de schimmel op je huid te krijgen, verduidelijkt Maria Szomek, laboratoriummanager op de Zuid-Deense Universiteit en een van de onderzoekers in het project waarin de potentieel gevaarlijke schimmel wordt onderzocht.
Het wordt pas gevaarlijk als de schimmel in je bloed terechtkomt.
‘Het probleem met deze gistschimmel is dat hij heel moeilijk te doden is. Hij is multiresistent, wat kan leiden tot ernstige infecties die niet behandeld kunnen worden,’ vertelt ze. Daaraan voegt ze toe:
‘Er zijn veel medicijnen die gebruikt worden tegen schimmelinfecties – waaronder Candida auris. Maar ze worden steeds minder effectief omdat Candida auris extreem goed resistentie kan opbouwen. De uitdaging is nu om betere medicijnen te ontwikkelen die wel werken.’
De onderzoekers aan de Zuid-Deense Universiteit werken nu gericht aan oplossingen om de hardnekkige gistschimmel te verslaan.