Shutterstock
lift

Wetenschappers waarschuwen: Intensief trainen kan kans op aderverkalking vergroten

Als je aan atherosclerose (aderverkalking) lijdt, doe je er wellicht goed aan de intensiteit van je trainingen te verminderen. En als dat niet het geval is, zorg er dan voor dat je je hartslag regelmatig verhoogt.

Het blijkt dat het advies dat je vaak bij een nieuw trainingsprogramma krijgt, om een arts te raadplegen voordat je eraan begint, niet voor niets is.

De hoge hartslag die het gevolg is van intensief sporten, kan voor sommige mensen gevaarlijk zijn.

Onderzoekers van het Indian Institute of Technology Kharagpur hebben ontdekt dat een hogere hartslag tijdens het sporten de kans op aderverkalking bij mensen met licht tot matig verkalkte halsslagaders kan vergroten.

Intensief bewegen is echter wel nuttig voor een gezonde doorbloeding bij mensen die geen of licht verkalkte slagaders hebben.

Het onderzoek is belangrijk, omdat mensen met atherosclerose (verkalking) van de halsslagader niet altijd weten dat ze die ziekte hebben, want de symptomen beginnen pas in een laat stadium.

De halsslagaders zitten aan beide kanten van de hals en brengen bloed naar het gezicht en de hersenen.

Als vet, cholesterol en andere deeltjes zich ophopen op de wanden van de halsslagaders, vormen ze een plaque die de ader vernauwt, ook wel stenose genoemd.

Stenose beperkt de bloedtoevoer naar de hersenen, wat kan leiden tot een embolie. Bij gezonde mensen is een verhoogde hartslag goed voor de doorbloeding, waardoor de kans op stenose afneemt.

Mensen met stenose moeten echter oppassen.

De Indiase onderzoekers simuleerden de doorbloeding in de halsslagaders met een computermodel in drie stadia van vernauwing: geen vernauwing, lichte vernauwing en matige vernauwing.

Vervolgens vergeleken ze de resultaten met het effect van een hartslag van 140 slagen per minuut en een hartslag in rust van eerst 100 slagen en daarna 67 slagen per minuut.

Voor gezonde en milde gevallen van atherosclerose had een hoge hartslag een gunstig effect op de halsslagader.

Maar de resultaten voor de matig geblokkeerde halsslagader waren zorgwekkend.

‘Intensief bewegen heeft negatieve effecten op sporters met een matig of hoger stenoseniveau. De hoge hartslag kan de stenose losmaken, en de plaque kan uiteindelijk in de hersenen een beroerte veroorzaken,’ zegt Somnath Roy, universitair hoofddocent computer- en datawetenschappen aan het IIT Kharagpur en co-auteur.

Hoewel het onderzoek uitgevoerd is met computermodellen en niet met dieren of mensen, benadrukken de wetenschappers dat iedereen die aan intensief sporten met een hoge hartslag doet, er goed aan zou kunnen doen zijn of haar halsslagaders regelmatig te laten controleren.

Daarnaast adviseren ze mensen met matige tot ernstige vernauwing van de halsslagaders of met een geschiedenis van bloedstolsels, hun trainingsprogramma goed te laten doorlichten.

De onderzoekers schrijven dat hun bevindingen kunnen helpen bij het verklaren van het toenemende aantal gevallen van hartstilstanden bij sporters die geen symptomen hadden.