Wetenschappers waarschuwen: Dit moeten zwangere vrouwen vermijden

Onderzoek duidt erop dat het de organen van het kind kan aantasten als de moeder voedsel en dranken met bepaalde deeltjes binnenkrijgt.

Uit een proef met ratten blijkt dat het bepaalde veelvoorkomende deeltjes de organen en ontwikkeling van de foetus kunnen schaden.

© Shutterstock

Laat alcohol en sigaretten staan en wees matig met koffie.

De meeste mensen kennen de officiële voedingsadviezen voor zwangere vrouwen wel, die bedoeld zijn om het kind in de buik de optimale omstandigheden te geven.

Maar een onderzoek met ratten duidt erop dat die adviezen moeten worden uitgebreid:

Vermijd voedsel en dranken met micro- en nanoplastics (MNP) – piepkleine plasticdeeltjes.

Zo luidt in elk geval de waarschuwing in een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift *Nanomaterials.*

‘Reden tot zorg’

In het onderzoek kregen vijf zwangere ratten een oplossing met microscopische plasticdeeltjes te drinken. Na 24 uur werden de ratten gedood, zodat de foetussen konden worden onderzocht. De wetenschappers zagen dat de kleine plasticdeeltjes niet alleen in de placenta waren doorgedrongen, maar ook in de lever, de nieren, het hart, de longen en de hersenen van de jongen.

Daarnaast leken de plastics ook de groei van de foetussen te beperken.

‘Er is nog veel onbekend, maar dit is zeker reden tot zorg en vraagt om aanvullend onderzoek,’ zegt Philip Demokritou, een van de auteurs van het onderzoek. Hij is hoogleraar nanowetenschappen en environmental bioengineering aan de Rutgers School of Public Health in de VS.

Hij vreest dat ook menselijke foetussen schade kunnen ondervinden van de MNP’s die hun moeder binnenkrijgt.

Microplastic
© Shutterstock

Wat zijn micro- en nanoplastics?

Microplastics zijn alle stukjes plastic met een diameter onder de 5 millimeter. De meeste stukjes microplastic zijn echter veel kleiner dan 1 millimeter en zijn niet met het blote oog te zien.

De allerkleinste plasticdeeltjes worden nanoplastics genoemd. Dit zijn deeltjes van nanogrootte: kleiner dan 0,0001 mm.

In de natuur wordt plastic geleidelijk door zeewater en zonlicht afgebroken in steeds kleinere deeltjes. Zo ontstaan onder andere microplastics.

Hij benadrukt dat er meer onderzoek nodig is om te kunnen vaststellen of de hoeveelheid nanoplastics ‘die zwangeren onvermijdelijk binnenkrijgen’ hetzelfde schadelijke effect op de foetus heeft als in de proef met ratten.

De onderzoekers waarschuwen wel dat de productie van plasticmaterialen sinds de jaren 1940 sterk is gestegen. Naar schatting is er nu zes miljard ton plasticafval opgehoopt in het milieu.

Die wordt via natuurlijke en door mensen veroorzaakte processen afgebroken tot micro- en nanodeeltjes en vezels (samen MNP’s), die wij binnenkrijgen via de ademhaling en door het eten en drinken van verontreinigd voedsel en drinkwater.

De onderzoekers hopen dat er vervolgstudies zullen worden gedaan, zodat we meer te weten kunnen komen over het mogelijk schadelijke effect op menselijke foetussen.