Een potentiële gamechanger voor toekomstige kankerbehandeling.
Zo omschrijft een team onderzoekers van Britse en Amerikaanse universiteiten de ontdekking die ze onlangs aan de wereldpers presenteerden.
Ze legden een belangrijk mechanisme bloot, dat achter de uitzaaiing van veel kankersoorten zou zitten.
De onderzoekers hopen dat de ontdekking uiteindelijk kan leiden tot nieuwe behandelingen.
Concreet stelde het internationale onderzoeksteam vast hoe specifieke stukjes DNA bijdragen aan de uitzaaiing van een aantal ernstige vormen van kanker door het lichaam.
Deze DNA-fragmenten kunnen kankertumoren zelfs resistent maken tegen medische behandeling, staat er te lezen in de bevindingen, die nog niet collegiaal zijn getoetst (peer-reviewed).
De stukjes genetisch materiaal, ook wel ecDNA genoemd, kunnen overleven buiten de menselijke chromosomen, die de belangrijkste opslagplaats van genetisch materiaal in onze cellen zijn en die de groei van ons lichaam regelen.
Het bestaan ervan is al vele jaren bekend, maar pas nu kunnen wetenschappers hun rol bij het ontstaan van kanker verklaren.
Onverklaarbare verschijnselen
Volgens Howard Chang, geneticus aan de Stanford University in de VS, die betrokken was bij het blootleggen van de mysterieuze stukjes DNA, gedraagt ecDNA zich als ‘de schurk in een Bond-film.’
Op een gegeven moment ontmoet je eindelijk de schurk die verantwoordelijk is voor alle chaos. Howard Chang, geneticus, Stanford University, VS
‘Aan het begin van een film zie je allerlei explosies, moorden en rampen gebeuren, en je weet niet waarom of wie ervoor verantwoordelijk is. Op een gegeven moment ontmoet je eindelijk de schurk die verantwoordelijk is voor alle chaos,’ zegt hij tegen de Britse krant The Guardian.
Volgens Chang geldt hetzelfde voor het speurwerk van de onderzoekers op het gebied van kanker.
Ze begonnen met het waarnemen van een reeks onverklaarbare gebeurtenissen: kankertumoren die zich in een onverwacht tempo uitzaaiden, of kankers die plotseling resistent werden tegen medicijnen die aanvankelijk effectief waren geweest.
Pas nu zijn ze erin geslaagd de boosdoener aan te wijzen: ecDNA.
De doorbraak maakt deel uit van een groter initiatief dat bekendstaat als Cancer Grand Challenges, gesteund door de onafhankelijke Britse onderzoeksorganisatie Cancer Research UK en het Amerikaanse National Cancer Institute, het federale instituut voor kankeronderzoek en -onderwijs.