Shutterstock

Wetenschappers: Dit soort voedsel lijkt je conditie te verbeteren

Gezond eten is het equivalent van 4000 extra stappen per dag, zeggen onderzoekers.

Je zal ze de kost moeten geven: al die mensen die uren per dag achter hun bureau zitten.

Die hebben niet altijd de puf om voor of na het werk een eind te gaan hardlopen of naar de sportschool te gaan.

Maar gelukkig lijkt er ook een andere manier te zijn om je conditie te verbeteren. Dat zegt in ieder geval een groep Amerikaanse onderzoekers.

Ze ontdekten een verband tussen wat je in je mond stopt en hoe fit je bent.

Hun onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology.

‘Deze studie komt met enkele van de sterkste gegevens tot nu toe die de theorie ondersteunen dat een beter dieet kan leiden tot een betere conditie,’ zegt hoofdauteur Michael Mi van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston, VS, in een persbericht.

‘De conditieverbetering die we zagen bij proefpersonen met een beter dieet was vergelijkbaar met het effect van elke dag 4000 extra stappen.’

Fruit en groenten werken

Het onderzoek omvatte 2380 personen met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar, van wie 54 procent vrouw was.

Alle deelnemers ondergingen een fietstest om hun maximale zuurstofopname te meten, de zogeheten VO2-waarde, een belangrijke indicator van fitheid.

wortel en graan
© Shutterstock

Het voedingsadvies van de onderzoekers

Ook vulden de deelnemers een vragenlijst in over hun voedingspatroon, die de onderzoekers beoordeelden. Proefpersonen die veel groenten, fruit, volkorenproducten, noten, peulvruchten, vis en gezonde vetten aten én een beperkte inname van rood vlees en alcohol hadden scoorden het hoogst.

Volgens de onderzoekers was er een duidelijk verband tussen voeding en fitheid bij zowel mannen als vrouwen, en was het verband vooral sterk bij mensen van middelbare leeftijd tot 54 jaar.

De resultaten duiden erop dat het verband te danken is aan het feit dat een gezonde voeding gepaard gaat met een betere stofwisseling.

Metabolisme verwijst naar de chemische processen in het lichaam die water, voedsel en andere stoffen omzetten in stoffen die het lichaam nodig heeft om te functioneren – en volgens de onderzoekers kan een goed metabolisme verklaren waarom gezond eten ook de conditie verbetert.

Het onderzoek is een observationele studie, en de wetenschappers benadrukken dat het niet mogelijk is om met zekerheid te concluderen dat gezond eten leidt tot een betere conditie. Het zou ook kunnen dat fitte mensen gezonder eten dan anderen.