Wetenschappers: Dit is de perfecte slaaptemperatuur

Als de temperatuur ook maar vijf graden stijgt, kan dat merkbare gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal. Dat blijkt uit een onderzoek onder 60-plussers.

Wie heeft het niet meegemaakt: klappertandend in bed liggen omdat het ijskoud is op je slaapplek. Of het tegenovergestelde: dat het zo ondraaglijk warm is dat je geen oog dicht doet.

Onrustig slapen en vaak wakker worden, of te weinig slaap zijn behoorlijk herkenbare problemen – vooral tijdens warme zomernachten.

Maar de vraag is, wat is een te hoge temperatuur?

20 à 25 graden is perfect

Een groep onderzoekers van het Marcus Institute for Aging Research en de Harvard Medical School, beide in Boston, Massachusetts, besloot op zoek te gaan naar de optimale slaaptemperatuur.

Ze voerden een onderzoek uit met 50 vrijwilligers, die allemaal ouder waren dan 60 jaar en in Boston woonden, waar het klimaat erg lijkt op dat van ons. In de slaapkamers van de deelnemers werden thermometers en vochtigheidsmeters geïnstalleerd. Daarnaast moesten de deelnemers een tracker dragen die slaap, huidtemperatuur, hartslag en beweging bijhield.

Aan de hand van de data konden de onderzoekers zien dat de optimale temperatuur voor een goede en rustgevende slaap bij oudere mensen tussen de 20-25 °C ligt.

Hogere temperaturen hadden een negatief effect

Als de temperatuur steeg tot 30 graden, daalde de slaapefficiëntie van de deelnemers – ofwel hoeveel tijd iemand daadwerkelijk slaapt.

Bij een temperatuurstijging van slechts vijf graden daalde de slaapefficiëntie met 10 procent, en dat klinkt misschien niet als veel.

Maar eerder onderzoek heeft aangetoond dat een afname van 10 procent in slaapefficiëntie al voldoende is om je hersenprestaties te remmen, stress, angst en vermoeidheid te verhogen en zelfs de bloedsuikerbalans van de volgende dag te beïnvloeden.

Erger door opwarming van de aarde

Omdat de nachten al steeds warmer worden door de opwarming van de aarde, stellen de onderzoekers voor om te kijken naar verschillende manieren om de temperatuur in gebouwen te verbeteren, met name in verpleeghuizen. Ze noemen bijvoorbeeld opties als temperatuurregulerende muurverf en specifieke bouwmaterialen.

‘We proberen om te gaan met de vele verschillende gevolgen van klimaatverandering, maar we moeten zeker niet de impact op zoiets basaals als slaap vergeten,’ zegt Amir Baniassadi, ingenieur en gezondheidsonderzoeker aan de Harvard Medical School en de onderzoeksleider van de nieuwe studie.

We verliezen tot 50 uur slaap per jaar

Onderzoek heeft al aangetoond dat slecht slapen langetermijngevolgen kan hebben voor het fysieke en mentale welzijn van mensen. Het kan zelfs onze perceptie van anderen veranderen en een negatieve invloed hebben op relaties.

Volgens berekeningen zal tegen het jaar 2099 iedereen ongeveer 50 uur slaap per jaar gemist hebben door de stijgende temperaturen. Dit geldt vooral voor oudere mensen, die het meest gevoelig zijn voor hittestress – zowel overdag als ’s nachts.

De onderzoekers benadrukken in relatie tot slaaptemperaturen dat 20 à 25 graden niet voor iedereen optimaal hoeft te zijn. Iedereen heeft zijn eigen optimale temperatuurspectrum en dat spectrum kan in de loop van de tijd veranderen.

Amir Baniassadi raadt mensen aan om de nodige aanpassingen te doen om optimaal te kunnen slapen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan goede ventilatie in de slaapkamer en misschien zelfs iets veranderen aan de constructie van het huis zelf, hoewel dit helaas behoorlijk moeilijk en duur kan zijn.