Waarschuwing: Zo schadelijk zijn pfas voor de vrouwelijke vruchtbaarheid

Wetenschappers dringen er bij vrouwen die zwanger willen worden op aan om pfas, die onder meer in drinkwater en voedselverpakkingen zitten, te vermijden.

Onderzoekers waarschuwen vrouwen in de vruchtbare leeftijd voor pfas. Een hoge concentratie van deze stoffen in het lichaam kan veel invloed hebben op de vruchtbaarheid.

© Shutterstock

Rook en drink niet, eet gevarieerd en neem foliumzuur en vitamine D.

Die adviezen zullen al veel vrouwen hebben opgevolgd om de kans om zwanger te worden te vergroten.

Nu komen wetenschappers met nog een essentieel advies:

Vermijd de schadelijke poly- en perfluoralkylstoffen (pfas) zo veel mogelijk

Deze niet-afbreekbare stoffen kunnen uiterst schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid van vrouwen, aldus een onderzoek in Science of the Total Environment.

Het team van onderzoekers uit de VS en Singapore geeft aan dat hogere pfas-concentraties in het bloed in verband worden gebracht met een ‘significante daling van de kans op zwangerschap en op een levend geboren kind’.

Concreet blijkt uit de resultaten dat de vruchtbaarheid van vrouwen met hoge pfas-niveaus in hun lichaam tot 40 procent afnam.

Vruchtbaarheid daalde sterk

De deelnemers aan het onderzoek waren 1032 vrouwen in Singapore in de leeftijd van 18 tot 45 jaar die probeerden zwanger te worden.

De onderzoekers maten de pfas-niveaus van de vrouwen tussen 2015 en 2017 en ontdekten dat de kans om een jaar later zwanger te zijn – en een levende baby te baren – tot 40 procent lager was voor vrouwen met hoge pfas-niveaus. De onderzoekers keken naar zeven soorten pfas.

Pfas worden op veel plekken al jarenlang gebruikt in verpakkingen en wegwerpproducten van papier en karton. De fluorstoffen maken het oppervlak van onder andere fastfoodverpakkingen, muffinvormen en pizzadozen vet- en waterafstotend.

© Shutterstock

Wat zijn pfas?

Daarom manen de onderzoekers vrouwen die zwanger willen worden om de schadelijke chemicaliën zo veel mogelijk te vermijden.

‘De resultaten van ons onderzoek zouden een waarschuwing moeten zijn voor vrouwen met een kinderwens over de hele wereld voor de mogelijk schadelijke effecten van pfas,’ zegt onderzoeker Nathan Cohen van het Mount Sinai Hospital in New York.

‘We kunnen de blootstelling aan pfas minimaliseren door levensmiddelen die geassocieerd worden met hogere niveaus van deze stoffen, te vermijden en door pfas-vrije producten te kopen,’ vervolgt hij.

Eerdere onderzoeken brachten pfas al in verband met een slechte spermakwaliteit bij mannen. In 2022 wees een Deense studie op een verband tussen blootstelling aan pfas bij mannelijke foetussen en een verminderde spermakwaliteit 20 jaar later.