Waarschuwing: Chemicaliën in nagellak kunnen chronische allergieën veroorzaken

Een allergische reactie veroorzaakt niet alleen uitslag en roodheid op de handen. Op lange termijn kan het ook problemen veroorzaken bij de tandarts of bij een heupprothese.

Handen met schilfers, rode plekken en wondjes rond de nagels als gevolg van een allergische reactie. Deze handen zijn van een medewerker van een nagelsalon.

© Novelties in Dermatolog; Gatica-Ortega et. al.y,

Video’s en foto’s van gezwollen, rode handen met schilfers rond de nagels zijn de laatste tijd steeds vaker op TikTok te zien.

Ze worden gedeeld door vrouwen met ernstige allergische reacties na het laten doen van zogeheten acryl- of gelnagels.

De allergische reacties worden veroorzaakt door een groep chemicaliën – acrylaten – die voorkomen in sommige soorten nagellak en kunstnagels.

Dezelfde stoffen worden al een aantal jaren gebruikt in de industrie en ook in de tandheelkunde.

Dit zegt Jeanne Duus Johansen, hoofd van het Allergy Research Centre van het Deense ziekenhuis in Gentofte. Ze legt uit dat er in de jaren 1980 en 1990 ook voorbeelden waren van ernstige allergische reacties bij veel tandartsen en tandartsassistenten, waardoor ze hun werk niet meer konden doen.

Om die reden gaan tandartsen tegenwoordig een stuk voorzichtiger om met deze stoffen voor witte vullingen.

Maar dat is niet het geval bij nagellak en kunstnagels, zegt ze:

‘Het is een relatief nieuwe trend, maar de laatste jaren hebben we een aanzienlijke toename gezien van het aantal mensen dat allergische reacties ontwikkelt door nagelbehandelingen,’ zegt ze over de trend, die zich volgens Jeanne Duus Johansen al over een groot deel van Europa heeft verspreid.

Acrylaten in kunstnagels en nagellak

De allergische reacties kunnen ontstaan als de acrylaten in de huid rond de nagels lekken – of niet goed worden uitgehard. Dat is ook beschreven in wetenschappelijke onderzoeken.

‘Als de stoffen eenmaal uitgehard zijn, zijn de moleculen zo groot dat ze het immuunsysteem niet kunnen irriteren,’ legt Jeanne Duus Johansen uit.

‘Maar de chemische stoffen kunnen in de periode dat de nagellak nog moet worden uitgehard wel door de huid heen dringen.

Allergieën met ernstige gevolgen

En allergische reacties zorgen niet alleen voor uitslag en roodheid. Op lange termijn kunnen ze ook problemen veroorzaken als de patiënten een heupprothese of tandbehandeling nodig hebben.

‘Want als je je nagels laat doen, word je blootgesteld aan enorm veel van deze chemische stoffen, vergeleken met bijvoorbeeld als je bij de tandarts een witte vulling krijgt. Daarom is het risico op het ontwikkelen van allergieën ook veel groter bij nagelbehandelingen dan bij tandheelkundige behandelingen,’ zegt Jeanne Duus Johansen. Ze vervolgt:

‘Als het immuunsysteem eenmaal een allergie heeft ontwikkeld, reageert het ook op kleine hoeveelheden van de chemische stof. Er is veel meer voor nodig om allergisch te worden dan om later een allergische reactie te ontwikkelen, en daarom verwachten we bij deze groep allergiepatiënten na verloop van tijd problemen.’

Volgens verschillende deskundigen wordt de omvang van het probleem waarschijnlijk onvoldoende onderkend, omdat er niet routinematig getest wordt op de allergieën bij nagelbehandelingen.

In een Deense studie uit 2020 testten onderzoekers 1293 vrouwelijke patiënten op overgevoeligheid voor een specifiek acrylaat: HEMA. 31 vrouwen kregen een allergische reactie, en gelnagels en uv-nagellak waren bij ongeveer 72 procent van de positief geteste vrouwen de aanleiding voor de allergie.