VS: tekenbeet kan gevaarlijke vleesallergie veroorzaken

Eén beet van deze teek kan een mogelijk dodelijke voedselallergie veroorzaken.

We gaan steeds minder vlees eten, en dat heeft veel te maken met zorgen om het dierenwelzijn en het klimaat.

Maar er zijn nog steeds mensen die een sappige biefstuk of een lekker stukje lamsvlees niet kunnen weerstaan. Dat kan echter een onaangenaam, en in het ergste geval zelfs dodelijk genoegen worden.

Ze lopen namelijk het risico op een ernstige allergische reactie na het eten van rund-, lams- of varkensvlees.

Suiker in het speeksel

Het probleem wordt veroorzaakt door de suiker alfa-gal (galactose-alpha-1,3-galactose), die voorkomt in vlees (en zuivelproducten). De suiker is ook aangetroffen in het speeksel van de teek Amblyomma americanum.

En de beet van deze teek zou de oorzaak zijn van de mysterieuze vleesallergie waar circa 450.000 Amerikanen aan lijden.

‘We vermoeden dat dit type teek een enzym in zijn speeksel heeft dat alfa-gal kan produceren,’ aldus Scott Commins, die zich bezighoudt met allergie en immunologie aan de University of North Carolina School of Medicine in de VS.

Levensbedreigende symptomen

Als de teek iemand bijt, dringt alfa-gal de huid binnen, waardoor de afweermechanismen van de huid op scherp komen te staan. Als de persoon vervolgens vlees eet, dat dus ook alfa-gal bevat, volgt er een ernstige allergische reactie.

Maar in tegenstelling tot de meeste andere voedselallergieën, die meestal binnen enkele seconden of minuten na de inname van het allergene voedsel een allergische reactie veroorzaken, duurt het vier tot zes uur voordat de alfa-galallergie zich openbaart.

De symptomen zijn onder andere netelroos, kortademigheid en een mogelijk levensbedreigende anafylactische shock.

Relatief onbekend bij artsen

Het is zorgwekkend dat deze allergie relatief onbekend is onder professionals in de gezondheidszorg in de VS. Uit een onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bleek dat 42 procent van de 1500 ondervraagde artsen en verpleegkundigen nog nooit van het alfa-galsyndroom had gehoord, en 35 procent wist niet zeker of ze de aandoening zouden kunnen diagnosticeren of konden zorgen dat de patiënt de juiste behandeling kreeg.

Tot voor kort was onbekend hoeveel Amerikanen het syndroom hebben, maar epidemiologen van het CDC hebben testresultaten van een van de belangrijkste alfa-galtestlaboratoria in de VS geanalyseerd. Van de bijna 300.000 tests die tussen 2017 en 2022 zijn uitgevoerd, waren er zo’n 90.000 positief.

Rekening houdend met de resultaten van eerdere onderzoeken, schatten de onderzoekers dat er tussen 2010 en 2022 110.000 gevallen waren in de VS.

In de top 10 van voedselallergieën

Aangezien veel artsen en verpleegkundigen niet op de hoogte zijn van het probleem, denken de onderzoekers dat 20 à 78 procent van de gevallen onder de radar is gebleven en dus niet is gediagnosticeerd. Dat betekent dat er sinds 2010 tussen de 96.000 en 450.000 Amerikanen met het alfa-galsyndroom zijn geweest.

‘Als onze schatting van circa 450.000 gevallen ook maar enigszins klopt, hebben we te maken met de op negen na meest voorkomende voedselallergie in het land,’ zegt Commins.

Volgens de Mayo Clinic, een van de belangrijkste centra ter wereld voor medisch onderzoek, leeft Amblyomma americanum voornamelijk in het zuidoosten van de VS, en komen ook de meeste gevallen van het alfa-galsyndroom voor in het zuiden, oosten of midden van het land. Het syndroom is echter ook waargenomen in andere delen van de wereld, zoals Europa, Australië, Azië, Zuid-Afrika en Zuid- en Midden-Amerika.