Shutterstock/Design_Cells
Bloedsomloop

Volksziekte kan kans op dementie bij ouderen met 42 procent verhogen

Australische onderzoekers bekeken gegevens van bijna 35.000 mensen van over de hele wereld en deden een belangwekkende ontdekking.

Volgens de WHO is dementie een van de belangrijkste oorzaken van functionele beperkingen onder ouderen, en treft het elk jaar wel tien miljoen mensen.

Daarom is het ook belangrijk om de gevaren te identificeren die de kans op het krijgen van de ernstige ziekte kunnen vergroten. En nu lijkt een groep Australische onderzoekers van verschillende universiteiten er een te hebben aangewezen.

Ze namen de resultaten van 17 verschillende onderzoeken door, die allemaal keken naar een mogelijk verband tussen dementie en hoge bloeddruk bij mensen boven de 60 jaar.

Verschillende eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er een sterk verband bestaat tussen een hoge bloeddruk op middelbare leeftijd en een groter risico op het ontwikkelen van vasculaire dementie op latere leeftijd, die wordt veroorzaakt door verstoringen in de bloedtoevoer van de hersenen.

In de groep mensen ouder dan 60 jaar hebben wetenschappers tot nu toe echter niet dezelfde sterke correlatie kunnen aantonen, omdat de resultaten met elkaar in tegenstrijd zijn.

Oude dame
© Karsten Thormaehlen

Alzheimer ontwikkelt zich in drie stadia

In de recente studie bekeken de Australische onderzoekers gegevens van 34.519 mensen zonder dementie uit 16 landen.

De deelnemers, die een gemiddelde leeftijd van 72,5 jaar hadden aan het begin van het onderzoek, werden verdeeld in drie categorieën:

Een groep gezonde deelnemers, een groep die behandeld werd voor hoge bloeddruk en een groep met onbehandelde hoge bloeddruk.

Onderzoekers: ‘Belangrijk om te behandelen.’

Analyses van de uitgebreide gegevens lieten zien dat deelnemers met onbehandelde hoge bloeddruk een 42 procent hoger risico op dementie bleken te hebben dan de gezonde controlegroep.

Toen de onderzoekers hen vergeleken met de groep deelnemers die wel behandeld waren voor hun hoge bloeddruk, was het verhoogde risico 26 procent.

Een van de beperkingen van het onderzoek is volgens de wetenschappers zelf dat de definitie van hoge bloeddruk in de loop der tijd is veranderd en per land verschilt.

De onderzoekers wijzen er zelf ook op dat de gebruikte methoden om dementie te diagnosticeren verschillend waren en dat sommige deelnemers zo snel na het begin van de studie dementie ontwikkelden dat ze eerder misschien al onopgemerkte dementie hadden.

Toch is hun conclusie duidelijk:

‘Onze studie biedt de sterkste gegevens tot nu toe over het belang van het behandelen van verhoogde bloeddruk, zelfs op latere leeftijd,’ schrijven ze in de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Jama Network Open.