Shutterstock
Dijbeenspier

Vet in de spieren kan de hersenen beschadigen: Dit kun je eraan doen

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar spiervet, maar het verwaarloosde verschijnsel kan schadelijk zijn voor de cognitieve functies van ouderen.

Volgens een eerder Belgisch onderzoek is vet in de spieren net zo schadelijk voor de gezondheid als diabetes type 2 en roken.

Het verschijnsel, dat myosteatose wordt genoemd, heeft niet altijd symptomen en wordt meestal ontdekt bij patiënten die al ziek zijn.

Nu hebben onderzoekers van de University of Pittsburgh echter ontdekt dat hoge vetgehaltes in het spierweefsel ontstekingen kunnen veroorzaken die de cognitieve achteruitgang van de hersenen versnellen.

De onderzoekers bestudeerden vet in het dijbeen, omdat dat grote spieren bevat, waar afzettingen gemakkelijk te zien zijn op een röntgenscan.

Over een periode van vijf jaar maten ze met CT-scans het spiervet bij 1634 volwassenen tussen de 69 en 79 jaar. Na vijf jaar hadden mensen bij wie de vetophopingen in de tussentijd waren toegenomen, een verhoogd risico op ontstekingen en uiteindelijk verminderde cognitieve vaardigheden.

Spiervet vereist actie en aandacht

Het is dan ook belangrijk dat ouderen proactief hun spiervet binnen de perken houden.

Dit kun je doen door gezond en vetarm te eten, terwijl je dagelijks je hartslag even laat pieken met bijvoorbeeld een rondje joggen.

Verder is het een goed idee om je conditietraining aan te vullen met krachttraining.

Even naar de sportschool verbetert het glucosemetabolisme, vooral bij vrouwen na de overgang, en verlaagt de kans op spiervet.

Volgens de hoofdauteur van het onderzoek moet je je bovendien bewust zijn van andere factoren die je cognitieve toestand kunnen aantasten.

‘Als je vet in je spieren hebt, betekent dit dat je extra voorzichtig moet zijn met andere risicofactoren voor dementie, zoals roken, obesitas en hoge bloeddruk,’ zegt Caterina Rosano, hoogleraar epidemiologie aan de School of Public Health van de Universiteit van Pittsburgh.