Kwik is een zwaar metaal dat onomkeerbare schade aan het zenuwstelsel van het ongeboren kind zou aanrichten, met het risico van een tragere leergang en ontwikkeling. Daarom adviseren gezondheidsautoriteiten wereldwijd zwangere vrouwen om minder vis te eten en vis als tonijn en zalm helemaal te laten staan. Die staan hoger in de voedselketen en bevatten daarom meer kwik dan vis lager in de keten.
Maar volgens Britse onderzoekers van de universiteit van Bristol is het onwaarschijnlijk dat het kwikgehalte in het lichaam van een aanstaande moeder schadelijke gevolgen heeft voor haar ongeboren kind – zolang ze maar vis eet ... De onderzoekers leggen uit dat vis ook een natuurlijke mix van andere stoffen bevat, waaronder omega 3-vetzuren, jodium, vitamine D en selenium – een bron van bescherming.
Geen schadelijke effecten
Het enigszins verrassende onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift NeuroToxicology, staat in schril contrast met het voedingsadvies dat zwangere vrouwen in de loop der jaren hebben gekregen over vis.
De Britse onderzoekers volgden 4131 zwangere vrouwen uit een geïndustrialiseerd gebied in het zuidwesten van Engeland waar de bevolking niet veel vis eet. Ook bestudeerden ze een grote groep vrouwen op de Seychellen, waar bijna alle zwangere vrouwen vis eten.
Door de twee groepen met elkaar te vergelijken, zagen de onderzoekers een opzienbarend verschil. Bij de zwangere vrouwen die geen vis aten, had het kwikgehalte in hun lichaam een schadelijk effect op de foetus. Maar bij de zwangere vrouwen die regelmatig vis aten, waren er geen aanwijzingen dat het kwikgehalte in hun bloed een schadelijk effect had op de foetus. Integendeel, de kinderen van de visetende vrouwen vertoonden tekenen van een betere hersenactiviteit in vergelijking met de kinderen van vrouwen die geen vis aten.