Shutterstock

Veelbelovende resultaten voor behandeling van chronische vrouwenziekte

De aandoening treft circa 10 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. En ze wachten al jaren op een effectieve behandeling.

Het lijkt erop dat een nieuwe behandeling voor endometriose iets kan waartoe de bestaande behandelingen tot dusver niet in staat zijn: de laesies en verklevingen verminderen waar wereldwijd miljoenen vrouwen last van hebben als gevolg van deze chronische ziekte.

De behandeling wordt momenteel bij mensen getest, schrijft New Scientist.

Dit gebeurt nadat Japanse onderzoekers veelbelovende resultaten hebben gepresenteerd op basis van proeven met apen. Deze zijn gepubliceerd in Science Translational Medicine.

Behandeling blokkeert eiwit

Endometriose ontstaat als weefsel van hetzelfde type als het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder voorkomt. Meestal is dat in het bekken, maar in zeldzame gevallen ook elders in het lichaam.

De ziekte treft circa een op de 10 vrouwen in de vruchtbare leeftijd en kan ernstige pijn en onvruchtbaarheid veroorzaken.

De Japanners ontdekten dat het abnormale weefsel verhoogde niveaus bevat van het gen IL8, dat het ontstekingseiwit interleukine-8 produceert.

Daardoor vroegen ze zich af of het blokkeren van dit specifieke eiwit de ontstekingen die met endometriose gepaard gaan, zou kunnen verminderen – en misschien zelfs de ontwikkeling van de ziekte kan vertragen.

Om hun theorie te testen, ontwikkelden de onderzoekers een antistof die het ontstekingseiwit remt.

Vervolgens gaven ze een groep makaken endometriose door weefsel van de baarmoederklieren van de dieren naar elders in het bekken te verplaatsen, om op die manier endometrioselaesies zoals die bij mensen voorkomen, na te bootsen.

Endometriose is een chronische ontstekingstoestand waarbij weefsel van hetzelfde type als het baarmoederslijmvlies (endometrium) ook buiten de baarmoeder aanwezig is – bijvoorbeeld in de eileiders, eierstokken, het buikvlies, de darmen of de blaas. Heel soms komt endometriose ook elders in het lichaam voor.

© Shutterstock

Elf van de apen kregen zes maanden lang elke vier weken een injectie met de antistof, terwijl zes apen een placebo kregen.

Aan het einde van het onderzoek waren de endometrioselaesies bij de behandelde apen ongeveer de helft kleiner geworden, terwijl het weefsel in de placebogroep bleef groeien.

Endometriose wordt gewoonlijk behandeld met hormonen. Die kunnen de grootte van de laesies verminderen, maar ook bijwerkingen veroorzaken als hoofdpijn en stemmingswisselingen. Daarnaast verhinderen ze de menstruatie, waardoor ze ongeschikt zijn voor vrouwen die proberen zwanger te worden.

Opereren kan ook een optie zijn, maar dan bestaat het risico dat het abnormale weefsel terugkomt.

Daarom zien Japanse onderzoekers veel potentie in de behandeling met de antistof, die momenteel wordt getest op een aantal Japanse vrijwilligers met en zonder endometriose.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden wereldwijd ongeveer 190 miljoen vrouwen aan endometriose.

Volgens sommige onderzoekers is er in de afgelopen 25 jaar geen grote vooruitgang geboekt bij de behandeling.