Shutterstock

Tekort aan belangrijke vitamine kan je kans op overlijden vergroten

Het kan fatale gevolgen hebben als je een te lage concentratie van deze vitamine in je bloed hebt.

Hij zit in voedsel als eieren, vette vis en kaas, en wordt in de huid gevormd als de zon schijnt.

Maar nu de donkere dagen zijn aangebroken, hebben veel mensen een tekort aan de belangrijke vitamine, die helpt de botten sterk te houden.

Vitamine D is essentieel voor de spieren, botten en het immuunsysteem, en een laag niveau kan onder meer leiden tot osteoporose.

Maar uit een nieuw onderzoek blijkt nu dat de gevolgen zelfs nog ernstiger kunnen zijn.

In de studie, onlangs gepubliceerd in Annals of Internal Medicine, stelt een team van wetenschappers dat er een verband lijkt te bestaan tussen een tekort aan vitamine D en een vroegtijdige dood.

Meeste doden ouder dan 14

De hoofdauteur, Josh Sutherland van de University of South Australia, wijst erop dat een tekort aan vitamine D al langer in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden.

De wetenschap heeft dat verband echter nooit kunnen verklaren. Tot nu.

Want het team achter deze grote studie, gebaseerd op 307.601 dossiers uit de Britse biobank, heeft de samenhang weten op te helderen.

De onderzoekers maakten onderscheid tussen mensen met een laag gehalte vitamine D in hun lichaam en mensen met een gemiddelde concentratie van de vitamine.

‘Onze studie levert sterk bewijs voor het verband tussen lage niveaus van vitamine D en sterfte.’ Josh Sutherland, hoofdauteur

Over een periode van 14 jaar ontdekten de onderzoekers dat het risico om te sterven aanzienlijk afnam bij mensen die een hoge vitamine D-spiegel hadden, legt Josh Sutherland uit.

‘Onze studie levert sterk bewijs voor het verband tussen lage niveaus van vitamine D en sterfte,’ zegt hij.

‘Sleutel ligt in preventie’

De onderzoekers vonden ook aanwijzingen voor een verband tussen een laag vitamine D-gehalte en een verhoogde sterfte in verband met specifieke ziekten.

Zo kwamen ze erachter dat mensen met een laag vitamine D-niveau meer kans hadden om te overlijden aan kanker, hart- en vaatziekten en aandoeningen aan de luchtwegen.

Volgens een tweede wetenschapper die aan het onderzoek meewerkte, professor Elina Hyppönen van de University of South Australia, is er meer onderzoek nodig op dit gebied.

Het doel moet zijn om strategieën te ontwikkelen om de kans te verminderen op een vroegtijdige dood die vermeden had kunnen worden door het gehalte vitamine D te verhogen.

‘De boodschap is eenvoudig: de sleutel is preventie,’ zegt ze.

‘Het is niet goed genoeg om pas aan een vitamine D-tekort te denken als je al met een levensbedreigende situatie wordt geconfronteerd, terwijl vroegtijdig ingrijpen het verschil had kunnen maken.’