In het onderzoek kreeg een groep muizen 12 weken lang een zoutoplossing met 2 procent natriumchloride, en daarbij werd hun bloeddruk goed in de gaten gehouden.
Er trad een aantal kritieke veranderingen op in de hersenen van de muizen.
Het aantal fosfaten dat zorgt voor het ‘alzheimereiwit’ tau, nam toe. Het enzym CaMKII, dat betrokken is bij de signaleringsfunctie van de hersenen, nam daarentegen juist af.
De onderzoekers keken vervolgens naar veranderingen in het hormoon angiotensine II (Ang II) en zijn receptor AT1 en het lipidemolecuul prostaglandine E2 (PGE2) en zijn receptor EP1. Ang II speelt een cruciale rol in de vochtbalans en de bloeddrukregulatie, en PGE2 wordt in verband gebracht met een hoge bloeddruk en invloed op het zenuwstelsel.
De resultaten lieten zien dat veel zout invloed heeft op deze factoren. Een hoge bloeddruk veroorzaakt door zout zorgt voor cognitieve disfunctie in de interactie tussen Ang II-AT1 en PGE2-EP1.
De Japanse bevolking vergrijst heel snel, en dementie komt erg vaak voor in het land.
En omdat er momenteel geen behandelingen zijn die de ziekte kunnen genezen, is de nieuwe studie een goede stap in het onderzoek naar cognitieve stoornissen.
‘Deze studie is van groot sociaal en economisch belang omdat de jaarlijkse sociale kosten van de behandeling van dementie in Japan stijgen als nooit tevoren,’ zegt Akihiro Mouri, co-auteur en professor aan de Fujita Health University.
De inwoners van Japan zijn ook bijzonder gehecht aan zout, omdat zout als heilig wordt beschouwd en een natuurlijk onderdeel is van de meeste maaltijden.