Maar wat kun je dan in de broodtrommel stoppen als je je kind eens wilt verrassen met een lekkere snack?
Suiker is de grote boosdoener
Hoe je het ook wendt of keert, suiker is de grote boosdoener als het gaat om tandbederf.
‘Alle suikers behalve kunstmatige zoetstoffen kunnen gaatjes veroorzaken, maar sommige suikers zijn slechter voor het gebit dan andere. Hieronder vallen witte suiker en rietsuiker, die meer tandplak veroorzaken, wat tot gaatjes kan leiden,’ zegt Susanne Kleist, de voorzitter van de Deense vereniging van tandartsen, op de website van de organisatie.
Bacteriën op de tanden leven van suiker, die ze omzetten in zuur. Dit zuur dringt het glazuur en vervolgens het tandbeen binnen.
Als het oppervlak van de tand begint af te brokkelen, ontstaat er een gaatje (ook wel tandbederf of cariës genoemd).
‘Het geheim is om zo min mogelijk bacteriën op je gebit te hebben. Als je ze buiten de deur kunt houden, blijft de cariësactiviteit ook laag,’ zegt tandarts Stine Brems Mørcholdt tegen Wetenschap in Beeld.
Gedroogd fruit
Als je soms stiekem een handje rozijnen of een mueslireep in de lunchtrommel stopt, kun je daar misschien maar beter mee ophouden.
‘Druiven bevatten veel suiker, en rozijnen ook. Het verschil is dat rozijnen gedroogd, kleverig en een stuk kleiner zijn, waardoor je veel meer rozijnen kunt eten dan druiven. En ze blijven ook extra aan je tanden plakken,’ zegt Stine Brems Mørcholdt.
Maar het zijn niet alleen rozijnen en mueslirepen die plakkerig zijn, enorm veel suiker bevatten en moeilijk weg te poetsen zijn.
‘Zaken als fruitrepen, gedroogde abrikozen en veenbessen blijven ook aan de tanden plakken, waardoor de suiker lang achter elkaar op het gebit zit,’ voegt Mørcholdt eraan toe.
In feite bevat één zak gedroogde veenbessen 14 suikerklontjes, volgens de Deense vereniging van tandartsen. En omdat dat alleen de hoeveelheid toegevoegde suiker betreft en niet de vruchtensuiker zelf, ligt het echte suikergehalte vaak nog veel hoger.
Toch is het volgens de tandartsen ook weer niet zo dat kinderen nooit suiker mogen binnenkrijgen.
Het belangrijkste is hun consumptie te beperken en ervoor te zorgen dat hun lunchpakket niet deze ‘verborgen’ suikerbommen bevat.
‘Wat betreft lunchpakketten hoef je eigenlijk alleen maar de voedingsrichtlijnen te volgen, zodat kinderen volkoren, groen en gevarieerd eten,’ zegt tandarts Mørcholdt. Ze voegt eraan toe:
‘De beste manier om gaatjes te voorkomen is dus de suikerconsumptie te beperken en er een goede mondhygiëne op na te houden door te poetsen met fluoridetandpasta.