Studie onthult nieuw inzicht in de voordelen van afvallen

Zelfs als je na het afvallen weer aankomt, kun je blijvende gezondheidsvoordelen hebben, volgens nieuw onderzoek.

Gewichtsverlies voorkomt meer ernstige ziekten, blijkt uit groot onderzoek.

© Shutterstock

Veel mensen met overgewicht lukt het om hun dieet te veranderen en af te vallen. Maar blijvend gewichtsverlies kan soms bijna onmogelijk lijken.

Het lichaam is erop ingesteld om weer aan te willen komen als het eenmaal zwaarder is geweest, dus blijvend gewichtsverlies vergt aanhoudende inspanning.

Maar de strijd tegen extra kilo’s loont – zelfs als je later weer een beetje aankomt. Dat is de bemoedigende conclusie van een uitgebreide studie van een groep internationale onderzoekers.

Het onderzoeksproject combineert de resultaten van 124 wetenschappelijke studies en omvat in totaal meer dan 50.000 mensen.

En uit de meta-analyse blijkt dat mensen die afvielen door een intensief afslankprogramma een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 hadden dan proefpersonen die helemaal niet afvielen of alleen deelnamen aan een afslankprogramma met een lagere intensiteit.

Tegelijkertijd hadden de mensen die afvielen een lagere bloeddruk, cholesterol en A1C-gehalte – een test die gebruikt wordt om diabetes te diagnosticeren en in de gaten te houden – dan de overige deelnemers.

Volgens de onderzoekers bleef het lagere risico bestaan tot ten minste vijf jaar na het afslankprogramma.

Effect ondanks gewichtstoename

Een andere – en misschien nog meer verrassende – bevinding was dat de voordelen van een paar kilo afvallen ook leken te gelden voor de deelnemers die daarna weer wat aankwamen.

© Shutterstock

Overgewicht en obesitas

De voorlopige onderzoeksresultaten laten zien dat het verminderde risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 ook na gewichtstoename verlaagd bleef.

Er zijn echter ‘meer studies nodig om te bevestigen of het veronderstelde voordeel blijft bestaan’, zegt co-auteur van de studie Susan A. Jebb van de Oxford University.

De BMI van de deelnemers was gemiddeld 33, waarmee ze in de categorie ‘zwaarlijvig’ vielen.

Het gemiddelde gewichtsverlies in de verschillende studies varieerde van 2 tot 5 kilo, en de gewichtstoename onder de deelnemers was gemiddeld 0,12 tot 0,32 kilo per jaar, volgens de resultaten gepubliceerd in Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, een peer-reviewed tijdschrift van de American Heart Association.