Het intellectuele vermogen wordt geleidelijk minder, het geheugen laat het afweten en de persoonlijkheid verandert.
De ziekte van alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. En ondanks voortdurend onderzoek is de ziekte ongeneeslijk.
Nu hebben onderzoekers echter een nieuwe hypothese over een mogelijke veroorzaker van de ziekte.
Een groep Amerikaanse onderzoekers denkt namelijk dat het koolhydraat fructose een rol kan spelen in de ontwikkeling van alzheimer.
Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.
Het onderzoek is de opvolger van eerder onderzoek waaruit is gebleken dat fructose onze voorouders vermoedelijk hielp om voedsel te vinden.

Wat is fructose?
Fructose, ook wel bekend als levulose en vruchtensuiker, is een koolhydraat dat vooral in fruit, honing, sap, wijn en veel bewerkte etenswaren als brood, ontbijtgranen en broodbeleg zit.
In de voedselindustrie – met name in de VS – voegt men vaak zogeheten glucose-fructosestroop (HFCS) met een bijzonder hoog fructosegehalte toe, omdat het goedkoper en makkelijker te gebruiken is dan gewone witte suiker.
Studies hebben fructose de afgelopen jaren in verband gebracht met verschillende negatieve gezondheidseffecten, zoals nierschade, overgewicht en diabetes type 2.
Fructose beïnvloedt namelijk de hersenen door een deel van onze hersenactiviteit te verminderen en het geheugen en leervermogen af te remmen.
Dat klinkt misschien niet al te positief, maar voor onze voorouders betekende het dat we afleiding konden weerstaan om te focussen op voedsel vinden en overleven.
Heel handig, maar niet voor de moderne mens.
Ontstekingstoestand
Het overlevingsmechanisme is tegenwoordig echter overbodig, en nu zorgt het er juist voor dat we meer vet, zoet en zout voedsel eten dan goed voor ons is.
In het ergste geval leidt dit tot een ontsteking in de hersenen en de ontwikkeling van alzheimer, zeggen de onderzoekers.
De wetenschappers vermoeden dat fructose en het bijproduct van fructose, urinezuur – een restproduct dat ontstaat tijdens het gewone afbraakproces van de lichaamscellen, wat versterkt wordt na de consumptie van fructose – de oorzaak kunnen zijn dat eiwitten die in verband zijn gebracht met alzheimer zich ophopen.
De resultaten van de wetenschappers zijn niet gebaseerd op nieuw laboratoriumonderzoek, maar verzameld uit eerdere onderzoeken op dit gebied.