Speciale vorm van sporten kan alzheimer voorkomen

Uit experimenten met muizen blijkt dat een bepaald soort lichaamsbeweging de ernstige vorm van dementie kan helpen voorkomen of vertragen.

AlzheimersPuzzle

Het trainen van spieren tegen een externe weerstand kan het gehalte cortisol en bèta-amyloïde verlagen: twee risicofactoren voor alzheimer bij een hoog niveau.

© Shutterstock

Veel mensen gaan naar de sportschool, en hoewel ze dat misschien vooral doen voor een gespierd bovenlichaam, hebben ze nu nog andere goede reden voor hun lidmaatschap.

Een Braziliaans onderzoek toont aan dat regelmatige weerstandstraining van de spieren de symptomen van de ziekte van Alzheimer kan helpen voorkomen of op zijn minst vertragen.

Bij deze vorm van sporten worden de spieren vaak getraind met speciale weerstandsbanden, medicijnballen en andere voorwerpen die kunnen dienen als externe weerstand om je spieren te trainen.

‘Dit blijkt steeds duidelijker een effectieve strategie te zijn om symptomen van sporadische alzheimer (niet-erfelijke dementie op jonge leeftijd, red.) te voorkomen,’ zegt co-auteur Beatriz Monteiro Longo, hoofddocent neurowetenschappen aan de Federal University of São Paulo.

Volgens de onderzoekers zijn de goede resultaten te danken aan het ontstekingsremmende effect van deze specifieke vorm van bewegen.

Spieren trekken samen als ze tegen een externe weerstand worden gedrukt, waardoor de productie van het ontstekingsremmende cytokine IL-10 toeneemt – belangrijk voor een positief ontstekingsprofiel.

Vergelijkbare onderzoeken lieten eerder zien dat regelmatig wandelen de hersenen jong houdt en zelfs helpt bij het herstellen van beschadigde cellen die alzheimer buiten de deur kunnen zouden.

Hoeveelheid kritieke hormonen en eiwitten geminimaliseerd

De conclusie is gebaseerd op proeven met muizen.

Eén groep muizen deed een vorm van weerstandstraining die was aangepast aan hun capaciteiten, terwijl de tweede groep minder actief was.

Na vier weken werden bloedmonsters genomen om de plasmawaarden van corticosteron te meten, het equivalent van het stresshormoon cortisol bij muizen.

Eerder is aangetoond dat hoge cortisolniveaus als reactie op stress de kans op het ontwikkelen van alzheimer verhogen.

Het niveau van het hormoon bleek het laagst te zijn bij de muizen die bewogen.

Analyse van hun hersenweefsel toonde ook een afname aan in de vorming van bèta-amyloïde: een eiwit dat in abnormaal hoge concentraties voorkomt in de hersenen van mensen met alzheimer.

‘Dit bevestigt dat fysieke activiteit de neuropathologische veranderingen die de klinische symptomen van de ziekte veroorzaken, kan omkeren,’ zegt Henrique Correia Campos, promovendus aan de Federal University of São Paulo en co-auteur.

Nieuwe behandelvormen

Het ligt niet voor de hand dat iemand met de ziekte van Alzheimer elke dag intensieve oefeningen doet.

Maar omdat dit soort lichaamsbeweging een relatief eenvoudige en goedkope behandeling is, benadrukken de onderzoekers dat er op basis van hun bevindingen nieuwe behandelvormen kunnen worden ontwikkeld om de ziekte van Alzheimer te bestrijden.