Een kop koffie met melk kan namelijk ook een ontstekingsremmend effect hebben bij mensen.
Dat blijkt uit een onderzoek van een team wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen en de Technische Universität Dresden.
De resultaten van het onderzoek, dat nog niet op mensen is getest, is gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Dubbel zo goed in ontstekingen tegengaan
In het onderzoek, dat voortborduurt op celexperimenten, kijken de wetenschappers wat zogeheten polyfenolen doen als ze worden gecombineerd met aminozuren, de bouwstenen van eiwit.
Polyfenolen zijn een groep antioxidanten die onder meer in koffiebonen zitten – en waar koffie vol polyfenolen zit, bevat melk een heleboel eiwit.
De wetenschappers hebben het ontstekingsremmende effect onderzocht door een kunstmatige ontsteking op te wekken in de immuuncellen.
Sommige cellen kregen een paar doses polyfenolen die al hadden gereageerd met een aminozuur, terwijl andere cellen alleen polyfenolen kregen. Er was ook een groep cellen waar niets aan werd toegevoegd.
Op basis hiervan ontdekten de onderzoekers dat de immuuncellen die de combinatie van polyfenolen en aminozuren kregen twee keer zo goed waren in het bestrijden van ontstekingen als de cellen die alleen polyfenolen kregen.
Daarom ligt het volgens de onderzoekers ‘voor de hand dat de combinatie ook bij mensen goed zou kunnen werken tegen ontstekingen.’
Ook mogelijk effect van andere voedingswaren
De onderzoekers hebben eerder al aangetoond dat polyfenolen zich binden aan eiwitten in onder meer vlees, melk en bier.
In een tweede studie testten ze of de moleculen zich ook aan elkaar binden in koffie met melk. En de resultaten zijn veelbelovend.
‘Uit onze data blijkt dat de reactie tussen polyfenolen en eiwitten ook plaatsvindt in enkele koffiedranken met melk die we hebben bestudeerd,’ zegt Marianne Nissen Lund van de universiteit van Kopenhagen, die de studie leidde.
Ze gelooft daarom dat het gunstige ontstekingsremmende effect ook kan optreden als we andere soorten voedsel die bestaan uit eiwitten en fruit en groenten die rijk zijn aan polyfenolen met elkaar mengen.
‘Ik vermoed dat een soortgelijke reactie tussen polyfenolen en aminozuren optreedt in een vleesgerecht met groenten of een smoothie, als je er tenminste voor zorgt dat er wat eiwit bij zit, zoals melk of yoghurt,’ vertelt Marianne Nissen Lund.
De onderzoekers gaan het effect nu testen op dieren en willen daarna nagaan of het gunstige effect ook ontstaat bij proeven op mensen.