Shutterstock
hard hart fibrose

Sommige mannen krijgen met het ouder worden een harder hart

Muisproeven duiden erop dat mannen die met de jaren veel van het y-chromosoom in de witte bloedcellen verliezen, een hoger risico lopen op gezondheidsproblemen door meer vorming van littekenweefsel in het hart.

Ouder worden is een natuurlijk onderdeel van onze levenscyclus.

Sommige mannen krijgen inhammen of stramme knieën, en andere verliezen zo veel y-chromosoom in hun cellen dat het ten koste kan gaan van de levensverwachting.

Uit onderzoek blijkt dat er meer kans op kanker kan zijn door het verlies van het y-chromosoom in witte bloedcellen.

En nu toont een nieuwe studie aan de University of Virginia School of Medicine aan dat mannen zelfs een harder hart kunnen krijgen naarmate ze meer van het y-chromosoom kwijtraken.

De medische term voor verhoogde vorming van littekenweefsel in het hart is hartfibrose, en het kan het risico op hartfalen en hartstilstand verhogen.

FEITEN: Verlies van y-chromosoom

  • Met de jaren kunnen witte bloedcellen bij mannen het mannelijke geslachtschromosoom, Y, kwijtraken.
  • Het Y-chromosoom verdwijnt vaak uit witte bloedcellen die het ruggenmerg aanmaakt.
  • Volgens de studie verliest 40 procent van de mannen van boven de 70 in enige mate het Y-chromosoom in witte bloedcellen.
  • Bij mannen van boven de 93 is dat 57 procent.
  • Soms kan bij meer dan 80 procent van de witte bloedcellen het y-chromosoom ontbreken.

Witte bloedcellen verliezen Y-chromosomen

Verlies van het Y-chromosoom komt meestal voor in de witte bloedcellen die het lichaam beschermen tegen bacteriële en virusinfecties.

Het ruggenmerg maakt aldoor bloedcellen aan om het lichaam voortdurend te voorzien van nieuwe witte bloedcellen als oude afsterven.

De genetische code van het ruggenmerg bepaalt dus ook of er een Y-chromosoom in nieuw aangemaakte witte bloedcellen moet zitten.

Studie verricht op muizen

De studie werd uitgevoerd bij 75 muizen, waarvan er 38 CRISPR-gemodificeerd ruggenmerg zonder het Y-chromosoom kregen.

LEES OOK: Zo werkt CRISPR

De rest van de muizen vormde de controlegroep en kreeg ook ruggenmergtransplantaties. Maar het ruggenmerg dat in de controlemuizen getransplanteerd werd, miste het Y-chromosoom niet en produceerde dus gewoon cellen met het mannelijke geslachtschromosoom.

Volgens onderzoek uit 2021 worden alleen al in de VS per jaar zeker 111 miljoen muizen en ratten voor onderzoek gebruikt.

© Shutterstock

De studie duurde twee jaar en de onderzoekers stelden vast dat de muizen met witte bloedcellen zonder het Y-chromosoom meer littekenweefsel in het hart vormden.

LEES OOK: Het mannelijk geslachtschromosoom sterft uit

Van de controlemuizen leefde 60 procent 600 dagen na de transplantatie nog, maar van de muizen zonder Y-chromosoom slechts 40 procent.

Analyse van 15.000 mannen ondersteunt resultaat

In het verlengde van de twee jaar durende muisproeven analyseerden de onderzoekers gegevens van 15.000 mannen uit de UK Biobank.

Zo bleek dat mannen die het Y-chromosoom in 40 procent van hun witte bloedcellen misten, een 31 procent hoger risico hadden om te sterven aan ziekten die met de bloedsomloop te maken hebben dan mannen die niet zo veel van het Y-chromosoom verloren hadden.