Snelwerkende neusspray voor migraine op komst

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft een snelwerkende neusspray goedgekeurd, wat het leven van migrainepatiënten wellicht een stuk verbetert.

Migraine voelt als een zeer pijnlijke vorm van hoofdpijn.

De meeste migraineaanvallen duren 2 à 4 uur, maar er zijn ook aanvallen die tot wel drie dagen kunnen duren.

© Shutterstock

Naar schatting lijden wereldwijd ongeveer een miljard mensen aan migraine. De chronische ziekte kan onder meer leiden tot symptomen als kloppende hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht, sensorische en visuele stoornissen.

Bij sommigen zitten er jaren tussen twee aanvallen, anderen hebben er wekelijks last van. Meestal worden de aanvallen behandeld met migrainepillen, die de pijn kunnen verlichten.

En nu is er goed nieuws voor mensen die geen pillen willen slikken.

De Amerikaanse Food and Drug Administration, ook bekend als de FDA, heeft een snelwerkende neusspray voor migraine van het farmaceutische bedrijf Pfizer goedgekeurd, die naar verwachting in juli 2023 in de schappen zal liggen in de VS.

Alternatief voor pillen

De neusspray, die Zavzpret gaat heten, zal volgens de farmaceutische reus een belangrijk alternatief worden voor de pijnstillers die nu verkrijgbaar zijn.

‘De goedkeuring van de FDA betekent een belangrijke doorbraak voor mensen met migraine die een alternatief willen voor pillen,’ zei de commercieel directeur van Pfizer, Angela Wang, in een persbericht.

Migraine kan onder meer leiden tot verminderd zicht.

Sommige migrainepatiënten zien eerst vlekken, ook wel aura genoemd, voordat de hoofdpijn echt opkomt.

© Shutterstock

Bovendien blijkt uit een fase 3-onderzoek van het bedrijf zelf dat de neusspray bij sommige proefpersonen al na 15 minuten begon te werken, en daar zijn onderzoekers heel blij mee.

‘Voor mijn patiënten is de snelheid waarmee een medicijn werkt een van de belangrijkste argumenten voor effectiviteit,’ voegt Kathleen Mullin toe, arts aan het New England Institute for Neurology & Headache.

De bevindingen zijn gebaseerd op een onderzoek waarin de helft van een groep van 1405 mensen een afgemeten dosis van de spray kreeg, en de andere helft een placebo.

Behalve dat de spray bij sommigen al na 15 minuten begon te werken, bleek hij twee uur na de migraineaanvallen van de proefpersonen de pijn nog steeds aanzienlijk te verminderen.

Het is echter nog niet bekend of Zavzpret ook verkrijgbaar zal zijn in Nederlandse apotheken.