Shutterstock
Vrouw, bed, slaap

Slecht slapen leidt tot hart- en vaatziekten

Onbewust wakker zijn kan de kans op trombose en aderverkalking verhogen.

Voor het eerst is er een duidelijk verband aangetoond tussen de frequentie en duur van ‘onbewust wakker zijn’ en een verhoogde kans op overlijden door hart- en vaatziekten.

Het onderzoek baseert zich op analyses van 8001 mannen en vrouwen, en vooral vrouwen zijn kwetsbaar.

Vrouwen die ’s nachts vaak onbewust wakker zijn, hebben bijna twee keer zo veel kans om te overlijden door hart- en vaatziekten als de rest van de vrouwelijke bevolking. Bij mannen is dat verband minder sterk: slechts een kwart heeft een verhoogd risico.

Onbewust wakker zijn is heel normaal

Het is heel normaal dat je ’s nachts soms onbewust wakker bent. Het gebeurt spontaan als het lichaam reageert op potentieel gevaarlijke situaties. Het lichaam maakt zich in feite klaar, omdat het geluiden, pijn, ademhalingsproblemen, temperatuursveranderingen of licht registreert.

Volgens de onderzoekers is het onduidelijk waarom het risico bij mannen en vrouwen verschilt. Mogelijk is een deel van de verklaring dat het lichaam van vrouwen anders reageert op de signalen die onbewust wakker zijn veroorzaken.

Om perioden waarin je half wakker bent te voorkomen, adviseren de onderzoekers ’s nachts licht en geluid te vermijden, op gewicht te blijven en eventuele slaapapneu te laten behandelen.