Patroon ontdekt
De onderzoekers analyseerden gegevens van een langlopend onderzoek onder inwoners van de stad Framingham in Massachusetts. De deelnemers werden gedurende 39 jaar gevolgd, waarbij het lichaamsgewicht om de twee tot vier jaar werd geregistreerd.
Uit een totaal van 14.000 deelnemers selecteerden de onderzoekers er 2405 tussen de 30 en 50 jaar zonder dementie en keken hoe hun lichaamsgewicht zich ontwikkelde – zowel bij degenen die dementie ontwikkelden als bij degenen die dat niet deden.
Uit de cijfers bleek dat mensen van wie op middelbare leeftijd de BMI eerst steeg en vervolgens daalde, een verhoogd risico hadden op dementie vergeleken met deelnemers die niet afvielen.
Overgewicht kan hersenen aantasten
Kasper Jørgensen is niet verbaasd. Hij is neuropsycholoog bij het nationaal kenniscentrum dementie in Denemarken en volgt het onderzoek op de voet.
Jørgensen legt uit dat we al weten dat overgewicht op middelbare leeftijd het risico op dementie kan vergroten, omdat het kan leiden tot te veel insuline in het bloed, wat schadelijk kan zijn voor de hersenen. Daarnaast wijzen andere studies erop dat ondergewicht, vooral op late leeftijd, een risico is voor dementie.
Wat voor hem nieuw is, is dat de onderzoekers deze keer de ontwikkeling van de BMI hebben bekeken en een bepaalde risicogroep hebben geïdentificeerd: mensen die eerst aankomen en daarna afvallen. Hij roept mensen op om hun gewicht goed in de gaten te houden – vooral wie van middelbare leeftijd is.
‘We zien een vrij sterke toename van de kans om op latere leeftijd dementie te krijgen bij overgewicht tussen de leeftijd van 45 en 65 jaar – dus je moet als persoon van middelbare leeftijd goed je best doen om slank te blijven, want er valt heel wat te winnen,’ zegt hij.